Toto je kmínová polévka s velkou dávkou čočky, která se vymyká veškerým očekáváním. Recept vychází z tradiční turecké polévky mercimek corbasi. Patří mezi oblíbené pokrmy, zejména díky své chuti, ale také rychlé přípravě, která trvá méně než hodinu.
Co budeme potřebovat
- 3 lžíce olivového oleje
- Velká cibule (nakrájená)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- Lžíce rajčatového protlaku
- Lžička mletého kmínu
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- Špetka mletého chilli prášku nebo kajenského pepře
- 1 l kuřecího vývaru (nebo zeleninového)
- 500 ml vody
- 250 g červené čočky
- Velkou mrkev (oloupaná a nakrájená na kostičky)
- Šťáva z ½ citronu
- 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
Postup
- Ve velkém hrnci si rozehřejeme 3 lžíce oleje na vysokou teplotu
- Přidáme cibuli a česnek a restujeme dozlatova, asi 4 minuty
- Vmícháme rajčatový protlak, kmín, sůl, černý pepř a chilli a restujeme ještě 2 minuty
- Přidáme vývar, vodu, čočku a mrkev
- Polévku přivedeme k varu, poté hrnec částečně zakryjeme pokličkou a snížíme teplotu na nízkou
- Vaříme asi 30 minut, dokud čočka nezměkne
- Polévku s kmínem ochutnáme a případně dosolíme
- Odebereme si polovinu kmínové polévky
- Tu pomocí ponorného mixéru rozmixujeme na kaši a poté ji vrátíme zpět do hrnce
- Polévka by měla být trochu hustá
- Poté vmícháme citronovou šťávu a koriandr
- Polévku podávejte pokapanou kvalitním olivovým olejem a poprášenou chilli práškem