Když podusíme čočku s pohankou, vnikne nám hustá polévka podobná guláši, která je typickým pokrmem v Itálii v chladných zimních večerech. Podáváme jí s křupavým chlebem přelitým trochou extra panenského olivového oleje.
Co budeme potřebovat
- 250 g hnědé čočky
- Lžíce olivového oleje
- Malá cibule (nastrouhaná)
- Malá mrkev (nastrouhaná)
- 2 bobkové listy
- 1 250 ml zeleninového vývaru
- 190 g syrové pohankové krupice
- 250 g čerstvého baby špenátu
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
Postup
- Čočku namočíme na 1 hodinu do misky se studenou vodou.
- Poté jí scedíme a dáme stranou
- V hrnci rozehřejeme olej na středním teplotu
- Přidáme nastrouhanou cibuli a mrkev
- Zeleninu restujeme do změknutí 3 až 5 minut
- Přidáme čočku a bobkové listy a promícháme, dokud se neobalí v oleji
- Směs zalijeme zeleninovým vývarem, zamícháme a přivedeme k varu
- Necháme pomalu vařit asi 10 minut
- Snížíme teplotu na nízkou a přidáme pohanku
- Vaříme, dokud čočka nezměkne a pohanka se neprovaří, asi 25 minut
- V případě potřeby přidáme trochu vývaru nebo vody
- Polévku z krup sundáme z plotny a vmícháme čerstvý špenát, dokud nezvadne
- Vyndáme bobkové listy
- Polévku podáváme horkou s ½ lžíce olivového oleje pokapané navrch každého talíře