Rozmixováním části čočkovo-zeleninové směsi a následným spojením se zbylou zeleninou a čočkou získá polévka texturu, která uspokojí ty, kteří milují krémovou polévku, a ty, kteří ji upřednostňují pořádně hustou. Navíc polévku dáte ráno vařit, o nic se nestaráte a nedělní večeři máte hotovou! Polévku podávejte s krekry.
INGREDIENCE
- 4 šálky nesoleného zeleninového vývaru
- 4 šálky vody
- 2 šálky nakrájených oloupaných sladkých brambor (z 1 sladkého bramboru)
- 2 šálky nakrájené mrkve (ze 3 mrkví)
- 2 šálky nakrájených oloupaných červených brambor (z 1 brambory)
- 1 ½ šálku sušené zelené čočky
- 1 a ½ šálku nakrájené cibule (z 1 cibule)
- 1 šálek nakrájeného řapíkatého celeru (ze 2 řapíkatého celeru)
- 2 lžíce lisovaného česneku (ze 6 stroužků česneku)
- 4 snítky čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 a ⅛ lžičky soli
- 1 lžička černého pepře
- 6 lžic olivového oleje
- 3 lžíce jablečného octa
- ¼ šálku nasekané čerstvé plocholisté petrželky
POSTUP
- Smíchejte vývar, vodu, batáty, mrkev, brambory, čočku, cibuli, řapíkatý celer, česnek, větvičky tymiánu, bobkový list, sůl a pepř v 5- až 6litrovém pomalém hrnci.
- Přikryjte a vařte na LOW, dokud zelenina a čočka nezměknou, 7 až 8 hodin.
- Vyjměte a vyhoďte snítky tymiánu a bobkový list.
- Vložte olej a 4 šálky polévky do mixéru.
- Zpracujte do hladka.
- Rozmixovanou polévku vraťte do pomalého hrnce a vmíchejte ocet.
- Polévku nalijte do misek a rovnoměrně posypte petrželkou.