Tyto chutné jamajské placičky jsou bezlepkovou a veganskou verzí velmi oblíbených jamajských hovězích placiček. Je to kombinace pikantní čočky uvařené s aromatickými bylinkami a kořením v křehkém máslovém pečivu.
Co budeme potřebovat
Na náplň
- Lžíce kokosového oleje
- 50 g cibule (nakrájené najemno)
- 2 stroužky česneku (nakrájený)
- Jarní cibulka
- Sušený tymián
- Špetka kurkumy
- Špetka kmínu
- ½ mleté červené papriky
- 100 g hnědé čočky
- 500 g zeleninového vývaru
- Lžíce sójové omáčky
- Špetka pepře
- Špetka soli
Na těsto
- 500 g hladké mouky
- 125 g mandlové mouky
- 100 g bramborového škrobu
- Lžíce mletých lněných semínek
- Lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky kari
- 125 ml mandlového mléka
- 50 g kokosového oleje (másla)
Postup
- Ve středním hrnci rozehřejeme olej na střední teplotu
- Přidáme cibuli, jarní cibulku a česnek
- Opékáme dozlatova, dokud cibule nezměkne, přibližně 3 minuty
- Přidáme kmín, tymián, kurkumu, papriku a čočku
- Vše smícháme, aby se čočka směsí obalila
- Přidáme vývar a čočku přivedeme k varu
- Hrnec přikryjeme, snížíme teplotu a vaříme po dobu 30 minut, dokud se většina tekutiny nevyvaří a čočka není měkká
- Vmícháme sójovou omáčku, pepř a sůl
- Čočku sundáme z tepla a necháme jí vychladnout
- Mezitím zapneme troubu na 200 stupňů
- Vyložíme si plech pečícím papírem a dáme ho stranou
- Na těsto si do velké mísy přidáme lněná semínka a mouku, škrob, prášek do pečiva, sůl a kari
- Přidáme kokosový olej nebo máslo a prohněteme
- Musí nám vzniknout konzistence podobná drobence
- Vmícháme mléko a vytvoříme jednu velkou kouli
- Tu dále rozdělíme na 8 menších
- Ty si vyválíme na 8 placek
- Jednotlivé placky začneme plnit 1 polévkovou lžící čočkové náplně
- Náplň umisťujeme na ½ těsta a druhou polovinou náplň zakryjeme
- Okraje zamačkáme vidličkou
- Čočkové placky přeneseme na plech a dáme do trouby péct
- Pečeme přibližně 20 – 25 minut dozlatova