Ani veganské recepty se neobejdou bez své verze na burger. K výrobě placek z čočky jsou potřeba jen 4 ingredience. Ty se posléze krásně propojí se sladko-pálivou chutí doma připravené omáčky z hořčice a javorového sirupu.
Co budeme potřebovat
Na omáčku
- 3 lžíce hořčice
- 4 lžíce sirupu
- Špetka kari (nepovinné)
Na burger
- 50 g rozinek
- 200 g nevařené čočky
- 100 g strouhanky
- 60 g mletých vlašský ořechů
- 2 lžíce hořčice
Na přílohu
- Rukola
- Cherry rajčata
- Restovaná cibule
- Burgerové housky
Postup
- Na omáčku si smícháme hořčici a javorový sirup do menší misky
- Přidáme špetku kari, soli a promícháme, aby se ingredience spojily
- Na placky použijeme nevařenou čočku
- Tu necháme přes noc odmočit
- Poté jí uvaříme podle návodu (pokud jste se rozhodli pro čočku z plechovky, ušetřili jste si práci)
- Konzervovanou čočku jen pořádně propláchneme
- Čočku dáme do kuchyňského robota
- Přidáme ořechy, rozinky a mícháme, dokud nezískáme hutnou směs
- V nové míse si promícháme nově vzniklou čočkovou směs a strouhanku
- Směs necháme 5-10 minut odležet, aby strouhanka absorbovala přebytečnou vlhkost
- Pak rukama z čočkového těsta tvarujeme placičky nebo karbanátky
- Ty buď upečeme v troubě na 200 stupňů, nebo smažíme na středně rozpálené pánvi s trochou kokosového oleje
- Placky servírujeme v burgerové housce s rukolou, rajčaty, smaženou cibulí a polité omáčkou
Nevíte si rady jaký salát k tomuto receptu na čočkové placky naservírovat? Neztrácejte hlavu a nechte se inspirovat jedním z těchto výborných receptů na zeleninové saláty.