Jednoduché indické kari temperované kvalitním kořením a bylinkami je velmi oblíbeným pokrmem v Indii, kde se podává s rýži nebo naan chlebem.
Co budeme potřebovat
Na čočku
- 200 g červené čočky
- Lžička kurkumy
- 450 ml vody
Na základ
- Lžička ghí
- Lžička mletého kmínu
- 2 lžičky celého kmínu
- 2 keříková rajčata (nakrájená)
- ½ cibule (najemno nakrájená)
- 2 zelené chilli papričky (nasekané)
- Špetka sušeného koriandru
- Lžička soli
- Hrst čerstvého koriandru (nasekaný)
Na temperování
- 2 lžičky ghí
- Lžička hořčičných semínek
- Lžička kmínu
- 2 lžičky chilli
- ½ lžičky červené papriky
Postup
- Čočku si důkladně propláchneme a namočíme na 15 minut do vody
- Poté jí scedíme a dáme do hrnce s vodou
- Přidáme kurkumu a přivedeme k varu
- Takto vaříme 2-3 minuty, potom teplotu stáhneme a na střední teplotu vaříme dalších 30 minut
- Čočka musí být měkká na skus, pokud není, vařte dalších 5 minut
- Finální verze čočky by měla mít krásně krémovou konzistenci
- Na základ si na pánvi rozehřejeme ghí a přidáme semínka kmínu
- Opékáme a poté přidáváme cibuli společně se zeleným chilli
- Restujeme, dokud se směs nerozvoní
- Přidáme rajčata, která pomačkáme, aby pustila šťávu
- Na pánev vhodíme drcený kmín, koriandrové koření, chilli prášek a sůl
- Vše dobře promícháme a k základu přidáme uvařenou čočku
- Přikryjeme a dhal necháme 5 minut vařit
- Jestli se nám zdá konzistence moc hustá přidáme trochu vody
- Do nové pánve přidáme ghí
- To necháme rozpustit a přidáme hořčičná semínka a celý kmín
- Semínka opražíme, přidáme chilli a papriku
- Touto pálivou směsí přelijeme před servírováním dhal a dozdobíme nasekaným koriandrem