Čočkový dhal s kari

Čočkový dhal s kari

Jednoduché indické kari temperované kvalitním kořením a bylinkami je velmi oblíbeným pokrmem v Indii, kde se podává s rýži nebo naan chlebem.

Co budeme potřebovat

Na čočku

  1. 200 g červené čočky
  2. Lžička kurkumy
  3. 450 ml vody

Na základ

  1. Lžička ghí
  2. Lžička mletého kmínu
  3. 2 lžičky celého kmínu
  4. 2 keříková rajčata (nakrájená)
  5. ½ cibule (najemno nakrájená)
  6. 2 zelené chilli papričky (nasekané)
  7. Špetka sušeného koriandru
  8. Lžička soli
  9. Hrst čerstvého koriandru (nasekaný)

Na temperování

  1. 2 lžičky ghí
  2. Lžička hořčičných semínek
  3. Lžička kmínu
  4. 2 lžičky chilli
  5. ½ lžičky červené papriky

Postup

  1. Čočku si důkladně propláchneme a namočíme na 15 minut do vody
  2. Poté jí scedíme a dáme do hrnce s vodou
  3. Přidáme kurkumu a přivedeme k varu
  4. Takto vaříme 2-3 minuty, potom teplotu stáhneme a na střední teplotu vaříme dalších 30 minut
  5. Čočka musí být měkká na skus, pokud není, vařte dalších 5 minut
  6. Finální verze čočky by měla mít krásně krémovou konzistenci
  7. Na základ si na pánvi rozehřejeme ghí a přidáme semínka kmínu
  8. Opékáme a poté přidáváme cibuli společně se zeleným chilli
  9. Restujeme, dokud se směs nerozvoní
  10. Přidáme rajčata, která pomačkáme, aby pustila šťávu
  11. Na pánev vhodíme drcený kmín, koriandrové koření, chilli prášek a sůl
  12. Vše dobře promícháme a k základu přidáme uvařenou čočku
  13. Přikryjeme a dhal necháme 5 minut vařit
  14. Jestli se nám zdá konzistence moc hustá přidáme trochu vody
  15. Do nové pánve přidáme ghí
  16. To necháme rozpustit a přidáme hořčičná semínka a celý kmín
  17. Semínka opražíme, přidáme chilli a papriku
  18. Touto pálivou směsí přelijeme před servírováním dhal a dozdobíme nasekaným koriandrem
Indický krémový a dochucený pokrm s kari a indickým kořením.
Zdroj: playfulcooking.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.