Luštěniny nejen skvěle chutnají, ale mají i spoustu zdravotních benefitů.
Proto vám přinášíme recepty na čočkové saláty v 8 různých variantách, které vás nejen chuťově potěší, ale dodají vám i spoustu vitamínů.
Vyzkoušejte pokrmy s červenou, zelenou i černou čočkou v pestrých kombinacích.
Dobrou chuť!
Naše recepty
Vyzkoušejte naše recepty na čočkové pomazánky v 5 různých obměnách! Použijte tradiční zelenou čočku, ale i červenou nebo dokonce černou.
Zajímavé fakty o čočce
- Čočka nevyžaduje máčení předem.
- Nejrychleji je uvařena čočka červená.
- Vyhněte se vaření čočky v litinovém nebo hliníkovém nádobí.
- Nezapomeňte čočku před vařením pořádně propláchnout a přebrat, abyste ji zbavili případných nečistot a kamenů.
- Hnědá čočka je nejběžnější odrůdou, dobře drží tvar během vaření, takže je ideální pro použítí v teplých salátech, polévkách a dušených pokrmech.
- Zelená čočka se skvěle hodí do salátů nebo příloh. Také skvěle zachovává svůj tvar a má výraznou chuť.
- Červená a žlutá čočka jsou běžné v indické kuchyni a připravuje se z nich třeba dhal. Při vaření se rozpadá, takže ji používejte hlavně do polévek nebo jako zahušťovadlo do dušených pokrmů. Rychle se vaří (obvykle asi 15 – 30 minut).
- Černá čočka má bohatou a zemitou chuť, měkkou strukturu a navíc krásně vypadá a je skvělým základem do salátů.
- Francouzská čočka Puy má bohatou, pepřovou a krásně se doplňuje s masem či rybami.
A jaká čočka nejvíce chutná vám? Napište nám do komentářů!