Brownies možná nezaujou na první pohled, ale zkuste je ochutnat.
Je to jemná a vláčná čokoládová lahůdka, která se sama rozpouští v puse.
A víte, že se brownies dají připravit i zdravě?
Nebo ze zcela nečekaných ingrediencí?
Podívejte se na naše recepty.
Naše recepty
TIP: Podívejte se na další skvělé recepty s avokádem.
Kde se vzala tato čokoládová pochoutka?
Brownies pochází z USA a jedná se o nejrozšířenější americký dezert. Je považován spíše za sušenku – jí se rukama a ne vidličkou jako klasický dort nebo koláč a o jeho vzniku koluje spoustu legend.
Někteří tvrdí, že kuchař omylem přidal do těsta na sušenky dávku čokolády. Jiní vypráví, že naopak chtěl připravovat dort, ale neměl dostatek mouky. Nebo by se vám více zamlouvala historka o ženě, která zapomněla do dortu přidat prášek do pečiva? Když nevykynul, jak by měl, rozřezala ho a podávala svým hostům ploché dezerty čtvercového tvaru a chuti, do které se všichni zamilovali.
Oficiální verze mluví o Bertě Palmerové, manželce bohatého chicagského podnikatele, která od svého chotě dostala jako svatební dar Hotel Palmer House. V roce 1893 se tu konal veletrh, na který chtěla Berta připravit speciální dezert.
Jeho jedinečnost měla spočívat v tom, aby se vešel do krabiček, které návštěvnice veletrhu dostávaly jako pozornost. Cukrář hotelu připravil hustou čokoládovou tyčinku, posypanou ořechy a zalitou meruňkovou polevou. Jednalo se o něco zcela nového a jedinečného a cukrovinka sklidila obrovský úspěch.
Americké brownies se často podávájí se sklenicí mléka. Skvělé jsou ale například se šlehačkou, pocukrované anebo teplé doplněné kopečkem vanilkové zmrzliny.
Sbíhají se vám sliny? Tak ho jednoduše vyzkoušejte.