Pokud se řadíte ke skutečným čokoholikům, pak vás tenhle recept rozhodně dostane. Tyto muffiny jsou přímo nadupané touto oblíbenou surovinou a chutnají naprosto božsky. Jeden kousek vám stačit nebude, raději to bude chtít dvojitou dávku, aby se dostalo i na ostatní.
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g cukru krystal
- 41 g holandského kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 315 g mléčných čokoládových lupínků
- 2 vejce velikosti L
- 185 g plnotučné zakysané smetany
- 120 ml rostlinného oleje
- 120 ml plnotučného mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Troubu předehřejeme na 200 stupňů a nachystáme si formu a muffiny, přičemž do každého otvoru vložíme papírový košíček. Pokud nemáme košíčky, nastříkáme formu kuchyňským sprejem.
- Do velké mísy dáme mouku, cukr, kakao, jedlou sodu, sůl, čokoládové lupínky a pečlivě promícháme. Zatím odložíme stranou.
- Připravíme si jinou misku, rozklepneme do ní vejce, přidáme olej, zakysanou smetanu, mléko, vanilkový extrakt a šleháme tak dlouho, dokud se vše nespojí.
- Tekutou směs vlijeme do suchých surovin a pomocí gumové špachtle nebo dřevěné vařečky promísíme, dokud se všechny suroviny nespojí.
- Hotové těsto naplníme pomocí lžíce a gumové stěrky do jednotlivých otvorů formy a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme 5 minut při teplotě 200 stupňů, poté teplotu snížíme na 170°C a necháme péct dalších cca 15 minut. Špejlí poté zkusíme, jestli jsu muffiny uprostřed upečené.
- Když jsou hotové, vyjmeme je z trouby a dáme na 10 minut odpočinout i s formou. Potom je teprve vyjmeme a necháme vychladnout.
- Při pokojové teplotě vydrží po době maximálně 4 – 5 dnů, v chladničce cca 1 týden.