Vyzkoušejte i naše řezy bez cukru! Mají úžasnou konzistenci a chutnají naprosto bezkonkurenčně.
Co budete potřebovat
- 4 střední vejce
- 2 lžíce sladidla dle výběru (volitelně)
- 50 g másla
- 150 g hladké mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička prášku do pečiva (volitelně)
- 100 ml vody
Na polevu:
- 300 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžička sladidla (medu)
- neslazené kakao na posypání
Postup
- Oddělte bílky od žloutků.
- V míse odměřte mouku a poté vmíchejte kakao a případně prášek do pečiva.
- Lžíci zvoleného sladidla dejte do mísy s bílky.
- Bílky šlehejte na vysokou rychlost, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Nakrájejte máslo a vložte jej do mísy, kde jsou žloutky.
- Nyní můžete do misky přidat jednu lžíci sladidla dle výběru.
- Šlehejte žloutek a máslo, dokud nebude mít směs světle žlutou barvu.
- Poté přidávejte po troškách střídavě suché ingredience a vodu.
- Bílky vmíchejte do moučné žloutkové směsi.
- Pomocí vařečky nebo špachtle prořízněte směs svisle.
- Pohybujte se špachtlí kolem dna misky a vytáhněte ji zpět nahoru.
- Část směsi přenášejte ode dna nahoru na povrch, dokud se ingredience rovnoměrně nespojí.
- Plech o rozměrech 25 x 21 cm vyložte pečicím papírem nebo jej vymažte trochou másla a vysypte moukou.
- Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech a dejte do trouby předehřáté na 180°C asi na 30 minut.
- Buchtu zkontrolujte asi za 25 minut, ale neotvírejte troubu dříve!
- Mohlo by to způsobit, že buchta spadne.
- Až vyjde párátko vložené do středu buchty čisté, je hotovo.
- Nechte vychladnout.
- Připravte si polevu.
- Vyšlehejte smetanu ke šlehání spolu s vanilkovým extraktem a libovolným sladidlem.
- Po úplném vychladnutí piškotu (asi za půl hodiny) na něj rovnoměrně natřete šlehačkovou polevu.
- Nakonec vrch posypte pomocí síta kakaem.
- Před podáváním dejte na hodinu do lednice.