Tyto lahodné řezy z čokolády a zakysané smetany jsou krásně vláčné a neuvěřitelně jednoduché na přípravu. Každý si je zamiluje a stanou se hvězdou jakéhokoli večírku. Podávejte je samotné nebo se zmrzlinou.
Co budete potřebovat
- 3/4 šálku másla
- 2/3 šálku kakaa
- 3/4 šálku vody
- 1 a 3/4 šálku cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 velká vejce
- 1 a 3/4 šálku hladké mouky
- 1 a 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 3/4 šálku zakysané smetany
Na polevu:
- 12 lžic másla
- 1/2 šálku kakaa
- 3 šálky moučkového cukru
- 4 – 6 lžic mléka
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Hluboký plech o rozměrech 23 x 33 cm lehce vymažte tukem a vysypte moukou.
- Přidejte máslo, kakao a vodu do středního hrnce.
- Jemně směs šlehejte, dokud se kakao a máslo nerozpustí.
- Sundejte z plotny.
- Nalijte směs do velké mísy a nechte mírně vychladnout.
- Vmíchejte cukr, následně vejce a vanilkový extrakt.
- Pomocí mixéru zašlehejte mouku, jedlou sodu a sůl.
- Poté vmíchejte zakysanou smetanu.
- Nalijte na připravený plech a pečte asi 35 minut, dokud párátko zapíchnuté do středu buchty nevyjde čisté.
- Mezitím si připravte polevu.
- V malém hrnci na středním plameni rozpusťte máslo a kakao.
- Odstraňte z ohně a nalijte směs do mixovací nádoby a nechte chvíli vychladnout.
- Přišlehejte moučkový cukr (asi ½ šálku najednou) a poté střídavě přišlehávejte mléko a cukr, dokud nedosáhnete požadované konzistence a sladkosti.
- Vychladlou buchtu potřete polevou a případně ozdobte posypky.
Kokos se používá při pečení i zdobení mnoha různých dezertů. Dodá jim nejen skvělou chuť, ale svou bílou barvou i eleganci. Inspirujte se i našimi dalšími recepty na řezy s kokosem! Vyzkoušejte kombinaci s čokoládou, vanilkou či šlehačkou. Která varianta se stane vaší nejoblíbenější?