Čokoládové suflé

Čokoládové suflé

Spolu s creme brûlée je tento nadýchaný čokoládový dezert jedním z nejoblíbenějších luxusních francouzských dezertů vůbec. Předchází mu sice pověst extra složitého a komplikovaného postupu, někteří by řekli skoro až nemožného. Ale nenechte se vyděsit, jsou to jen povídačky stejně jako množství potřebných ingrediencí, kterých potřebujete všehovšudy 7, tak i postup, jak si tuto dobrotu vyrobit je extrémně jednoduchý. Podívejte se sami!

Co budeme potřebovat

Na těsto

  1. 60 g nesoleného másla (nakrájené na kousky velikosti polévkové lžíce)
  2. 115 g čokolády na vaření (hrubě nasekané)
  3. 3 bílky
  4. 3 žloutky
  5. Lžička vanilkového extraktu
  6. Špetka soli
  7. Lžička zakysané smetany
  8. 40 g krupicového cukru

Na vymazání formiček

  1. 15 g nesoleného másla (extra měkkého)
  2. 20 g krupicového cukru (nebo kakaa)

Postup

  1. Na těsto si rozpustíme 60 g másla a nasekanou čokoládu na vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě ve 20 vteřinových intervalech a po každém čokoládu s máslem promícháme, dokud se úplně nerozpustí a nespoj
  2. Čokoládu necháme mírně vychladnout po dobu 3-5 minut
  3. Do čokoládové směsi zašleháme žloutky, vanilkový extrakt a sůl a směs dáme stranou
  4. Ve zcela čisté skleněné nebo kovové misce vyšleháme na vysokou rychlost pomocí ručního mixéru bílky a zakysanou smetanu, dokud se nevytvoří měkké vrcholy
  5. S mixérem běžícím na vysokou rychlost pomalu přidáváme cukr ve 3 dávkách
  6. Po přidání veškerého cukru šleháme směs asi ještě 2 minuty, dokud se nevytvoří tuhé lesklé vrcholy
  7. Pomalu a jemně vmícháme do čokoládové směsi bílky
  8. Nejlepší je to udělat ve 3 jednotlivých várkách
  9. Přičemž každou dávku nejdříve důkladně zapracujeme, než přidáme další
  10. Těsto dáme na 5-10 minut do lednice (těsto není třeba přikrývat, pokud ho nechladíte déle než 1 hodinu)
  11. Mezitím si předehřejeme troubu a připravíme formičky
  12. Nastavíme rošt v troubě do spodní třetiny a předehřejeme jí na 200 stupňů
  13. Na přípravu formiček vymažeme čtyři formičky vhodné pro trouby velkou vrstvou změklého másla
  14. Vsypeme krystalový cukr, poté každou protřepeme a zároveň otáčíme, abychom zajistili, že celý povrch formičky bude pokryt cukrem
  15. Formičky položíme na plech
  16. Za pomocí lžíce čokoládové těsto na suflé rovnoměrně nandáme do formiček
  17. Pomocí nože nebo stěrky povrch uhladíme
  18. Plech vložíme do trouby
  19. Okamžitě snížíme teplotu v troubě na 180 stupňů
  20. Pečeme 13–15 minut, dokud okraje neztuhnou a se lehce chvěje, když na formičku lehce poklepeme
  21. Suflé vyjmeme z trouby a ihned podáváme
Dokonale nadýchaný dezert s malinami a šlehačkou z čokolády.
Zdroj: sallysbakingaddiction.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.