Spolu s creme brûlée je tento nadýchaný čokoládový dezert jedním z nejoblíbenějších luxusních francouzských dezertů vůbec. Předchází mu sice pověst extra složitého a komplikovaného postupu, někteří by řekli skoro až nemožného. Ale nenechte se vyděsit, jsou to jen povídačky stejně jako množství potřebných ingrediencí, kterých potřebujete všehovšudy 7, tak i postup, jak si tuto dobrotu vyrobit je extrémně jednoduchý. Podívejte se sami!
Co budeme potřebovat
Na těsto
- 60 g nesoleného másla (nakrájené na kousky velikosti polévkové lžíce)
- 115 g čokolády na vaření (hrubě nasekané)
- 3 bílky
- 3 žloutky
- Lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
- Lžička zakysané smetany
- 40 g krupicového cukru
Na vymazání formiček
- 15 g nesoleného másla (extra měkkého)
- 20 g krupicového cukru (nebo kakaa)
Postup
- Na těsto si rozpustíme 60 g másla a nasekanou čokoládu na vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě ve 20 vteřinových intervalech a po každém čokoládu s máslem promícháme, dokud se úplně nerozpustí a nespoj
- Čokoládu necháme mírně vychladnout po dobu 3-5 minut
- Do čokoládové směsi zašleháme žloutky, vanilkový extrakt a sůl a směs dáme stranou
- Ve zcela čisté skleněné nebo kovové misce vyšleháme na vysokou rychlost pomocí ručního mixéru bílky a zakysanou smetanu, dokud se nevytvoří měkké vrcholy
- S mixérem běžícím na vysokou rychlost pomalu přidáváme cukr ve 3 dávkách
- Po přidání veškerého cukru šleháme směs asi ještě 2 minuty, dokud se nevytvoří tuhé lesklé vrcholy
- Pomalu a jemně vmícháme do čokoládové směsi bílky
- Nejlepší je to udělat ve 3 jednotlivých várkách
- Přičemž každou dávku nejdříve důkladně zapracujeme, než přidáme další
- Těsto dáme na 5-10 minut do lednice (těsto není třeba přikrývat, pokud ho nechladíte déle než 1 hodinu)
- Mezitím si předehřejeme troubu a připravíme formičky
- Nastavíme rošt v troubě do spodní třetiny a předehřejeme jí na 200 stupňů
- Na přípravu formiček vymažeme čtyři formičky vhodné pro trouby velkou vrstvou změklého másla
- Vsypeme krystalový cukr, poté každou protřepeme a zároveň otáčíme, abychom zajistili, že celý povrch formičky bude pokryt cukrem
- Formičky položíme na plech
- Za pomocí lžíce čokoládové těsto na suflé rovnoměrně nandáme do formiček
- Pomocí nože nebo stěrky povrch uhladíme
- Plech vložíme do trouby
- Okamžitě snížíme teplotu v troubě na 180 stupňů
- Pečeme 13–15 minut, dokud okraje neztuhnou a se lehce chvěje, když na formičku lehce poklepeme
- Suflé vyjmeme z trouby a ihned podáváme