Tato bezlepková buchta z čokolády a cuket je snad nejvláčnější a chuťově nejbohatší moučník vůbec! Vyzkoušejte a uvidíte sami.
Ingredience
Na buchtu:
- 85 g hořké čokolády, nasekané
- 112 g rostlinného oleje
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 280 g univerzální bezlepkové mouky
- 1 lžička xanthanové gumy (vynechejte, pokud ji vaše směs již obsahuje)
- 27 g neslazeného holandského kakaa
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 200 g krystalového cukru
- 2 vejce pokojové teploty, rozšlehané
- 1/2 šálku teplé vody
- 330 g nastrouhané cukety (asi 2 velké nebo 3 středně velké cukety)
Na polevu:
- 230 g hořké čokolády, nasekané
- 1/2 šálku silné smetany ke šlehání
Postup
- Předehřejte troubu na 160 ° C.
- 23 cm čtvercový pekáč vymažte nebo vyložte pečícím papírem a dejte stranou.
- Dejte 85 g nasekané čokolády do malé, tepelně bezpečné misky nad hrnec s vroucí vodou (ujistěte se, že se mísa nedotýká vody).
- Míchejte, dokud se téměř veškerá čokoláda nerozpustí.
- Sejměte z ohně a míchejte, dokud se veškerá čokoláda nerozpustí a nebude hladká.
- Přidejte olej a vanilku, promíchejte a spojte a nechte krátce vychladnout.
- Do velké mísy dejte mouku, xantanovou gumu, kakaový prášek, sůl, prášek do pečiva a cukr a prošlehejte, aby se vše dobře spojilo.
- Přidejte rozpuštěnou čokoládu a olejovou směs a promíchejte.
- Přidejte vejce a vodu a promíchejte.
- Těsto bude husté.
- Přidejte nastrouhané cukety a promíchejte.
- Těsto naškrábejte do připravené formy a navlhčenou stěrkou nebo nožem uhlaďte do rovnoměrné vrstvy.
- Umístěte formu doprostřed předehřáté trouby a pečte asi 30 minut, nebo dokud párátko vložené doprostřed nevyjde jen s několika navlhčenými drobky.
- Vyjměte buchtu z trouby a nechte ve formě vychladnout alespoň 20 minut.
- Jakmile je buchta vychladlá, připravte si polevu.
- Nasekanou čokoládu vložte do středně velké mísy.
- V malém kastrůlku přiveďte smetanu k varu.
- Nakrájenou čokoládu zalijte smetanou a nechte pár minut odležet, aby se čokoláda začala rozpouštět.
- Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a poleva není hladká.
- Okamžitě rovnoměrně nalijte na vrch buchty.
- Nechte sedět při pokojové teplotě, dokud poleva nezaschne.
- Pro pevnější polevu vložte buchtu na 30 minut do lednice a poté nakrájejte na čtverečky a podávejte.