Tento recept na bezlepkový čokoládový dort se spojí tak rychle a je neuvěřitelně vlhký a nadýchaný! Ani byste nepoznali, že je bezlepkový.
Co budete potřebovat
Na korpus:
- 240 g bezlepkové mouky
- 400 g krupicového cukru
- 75 g prosátého neslazeného kakaového prášku
- 2 lžičky prášku do pečiva bez lepku
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička jemné soli
- 1 lžička instantní kávy
- 240 ml podmáslí
- 240 ml horké vody
- 1 lžička octa
- 110 ml rostlinného oleje
- 2 velká vejce, pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Na krém:
- 450 g másla, pokojové teploty
- 1 lžička vanilky
- 1/2 lžičky jemné soli
- 630 g moučkového cukru
- 160 ml smetany ke šlehání
- 360 g rozpuštěné tmavé čokolády, vychlazené
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Vyložte pečícím papírem a vymažte tři 20 cm dortové formy nebo čtyři 18 cm formy.
- Dejte stranou.
- Smíchejte suché ingredience (bezlepkovou mouku, krupicový cukr, prosátý kakaový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a instantní kávu) ve velké míse.
- Prošlehejte a dejte stranou.
- Do misky přidejte vodu, podmáslí, ocet, olej, vejce a vanilkový extrakt.
- Ingredience šlehejte dohromady, dokud se nespojí.
- Mokré ingredience vlijte do suchých.
- Těsto několik minut šlehejte.
- Nebojte se přemixování, není v tom žádný lepek.
- Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte těsto 30 minut odležet.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených dortových forem a pečte 25–27 minut.
- Vyndejte z trouby a nechte korpusy asi 10 minut chladnout ve formách.
- Jemně přejeďte stěrkou po okraji dortových forem, abyste je uvolnili.
- Dejte formy do mrazáku.
- Zatímco se korpusy pečou a chladnou, připravte si krém.
- Šlehejte máslo při střední rychlosti po dobu 30 sekund pomocí lopatkového nástavce, dokud nebude hladké.
- Přidejte vanilkový extrakt a sůl a míchejte na nízké rychlosti, aby se vše spojilo.
- Pomalu vmíchejte moučkový cukr na nejnižší rychlost.
- V polovině přidejte smetanu.
- Vmíchejte vychladlou rozpuštěnou čokoládu.
- Podle potřeby oškrábejte boky a dno mísy.
- Šlehejte na nízkém stupni, dokud se ingredience plně nespojí a nedosáhnete požadované konzistence.
- První korpus vyndejte z formy a položte ho na velký talíř.
- Mezi každý korpus rozetřete vrstvu čokoládového krému.
- Kolem celého dortu rozetřete tenkou vrstvu krému.
- Uhlaďte pomocí špachtle a poté dort dejte na 30 minut do lednice nebo na 10 minut do mrazáku, dokud nebude krém pevný na dotek.
- Přidejte na dort druhou silnější vrstvu krému a uhlaďte.
- Poté ozdobte dle libosti.
A co naše recepty na bezlepkové cukroví? Díky nim zvládnete letošní Vánoce levou zadní!