Čokoládový dort bez lepku

Čokoládový dort bez lepku

Tento recept na bezlepkový čokoládový dort se spojí tak rychle a je neuvěřitelně vlhký a nadýchaný! Ani byste nepoznali, že je bezlepkový.

Co budete potřebovat

Na korpus:

  • 240 g bezlepkové mouky
  • 400 g krupicového cukru
  • 75 g prosátého neslazeného kakaového prášku
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez lepku
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička jemné soli
  • 1 lžička instantní kávy
  • 240 ml podmáslí
  • 240 ml horké vody
  • 1 lžička octa
  • 110 ml rostlinného oleje
  • 2 velká vejce, pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Na krém:

  • 450 g másla, pokojové teploty
  • 1 lžička vanilky
  • 1/2 lžičky jemné soli
  • 630 g moučkového cukru
  • 160 ml smetany ke šlehání
  • 360 g rozpuštěné tmavé čokolády, vychlazené

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Vyložte pečícím papírem a vymažte tři 20 cm dortové formy nebo čtyři 18 cm formy.
  • Dejte stranou.
  • Smíchejte suché ingredience (bezlepkovou mouku, krupicový cukr, prosátý kakaový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a instantní kávu) ve velké míse.
  • Prošlehejte a dejte stranou.
  • Do misky přidejte vodu, podmáslí, ocet, olej, vejce a vanilkový extrakt.
  • Ingredience šlehejte dohromady, dokud se nespojí.
  • Mokré ingredience vlijte do suchých.
  • Těsto několik minut šlehejte.
  • Nebojte se přemixování, není v tom žádný lepek.
  • Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte těsto 30 minut odležet.
  • Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených dortových forem a pečte 25–27 minut.
  • Vyndejte z trouby a nechte korpusy asi 10 minut chladnout ve formách.
  • Jemně přejeďte stěrkou po okraji dortových forem, abyste je uvolnili.
  • Dejte formy do mrazáku.
  • Zatímco se korpusy pečou a chladnou, připravte si krém.
  • Šlehejte máslo při střední rychlosti po dobu 30 sekund pomocí lopatkového nástavce, dokud nebude hladké.
  • Přidejte vanilkový extrakt a sůl a míchejte na nízké rychlosti, aby se vše spojilo.
  • Pomalu vmíchejte moučkový cukr na nejnižší rychlost.
  • V polovině přidejte smetanu.
  • Vmíchejte vychladlou rozpuštěnou čokoládu.
  • Podle potřeby oškrábejte boky a dno mísy.
  • Šlehejte na nízkém stupni, dokud se ingredience plně nespojí a nedosáhnete požadované konzistence.
  • První korpus vyndejte z formy a položte ho na velký talíř.
  • Mezi každý korpus rozetřete vrstvu čokoládového krému.
  • Kolem celého dortu rozetřete tenkou vrstvu krému.
  • Uhlaďte pomocí špachtle a poté dort dejte na 30 minut do lednice nebo na 10 minut do mrazáku, dokud nebude krém pevný na dotek.
  • Přidejte na dort druhou silnější vrstvu krému a uhlaďte.
  • Poté ozdobte dle libosti.
Kus bezlepkového čokoládového dortu na talířku.
www.chelsweets.com

A co naše recepty na bezlepkové cukroví? Díky nim zvládnete letošní Vánoce levou zadní!

Komentáře
  1. V receptu není napsaný kdy se přidává olej na cuketovou buchtu na plechu ? Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.