Mamka vždy dělala tento speciální dort s majonézou k mým narozeninám! Těsto je velmi vlhké a má příjemně lehkou čokoládovou chuť a poleva? Ta je perfektní.
Ingredience:
Těsto:
- 300 ml vody
- 250 ml majonézy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 500 g hladké mouky
- 250 g cukru
- 3 lžíce kakaa
- 2 lžičky jedlé sody
Na polevu z hnědého cukru:
- 125 g hnědého cukru
- 80 g másla, nakrájeného na kostky
- 2 polévkové lžíce mléka
- 300 g cukru krystal
Postup
- Ve velké misce smíchejte vodu, majonézu a vanilku.
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, kakao a jedlou sodu.
- Poté suché ingredience vmícháme do majonézové směsi.
- Těsto nalijte do vymazané formy a pečte 30–35 minut při 180 °C, dokud párátko zapíchnuté do středu nebude čisté.
- Vyndejte z trouby a nechce dort zcela vychladnout.
- Na polevu v malém hrnci uvařte a smíchejte hnědý cukr s máslem.
- Odstraňte z plotny a vmíchejte mléko.
- Postupně přidávejte cukr krystal a vyšlehejte do hladka.
- Polevou dort potřete a podávejte.
Co udělá majonéza s dortem?
V receptech na čokoládový koláč lze místo tuku nebo oleje použít majonézu. Dodává vlhkost, nadýchanost a chuť. A nebojte, majonézu ani neucítíte!