Potěšte svého oblíbeného oslavence a připravte mu tuto sladkou bombu! Piškotový korpus s kakaem, luxusní mangová pěna a čokoládová poleva tvoří dokonalou kombinaci, kterou si prostě musí zamilovat naprosto každý.
Co budete potřebovat
Na piškotový korpus:
- 3 velká vejce pokojové teploty
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 1/2 šálku kávy pokojové teploty
- 1/4 šálku rostlinného oleje
- 1/2 šálku dortové mouky
- 1/4 šálku neslazeného kakaového prášku
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
Na mangovou pěnu:
- 2 šálky mangového pyré
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 2 lžíce neochucené želatiny
- 1/2 šálku vody
- 1 hrnek smetany ke šlehání
Na čokoládovou polevu:
- 100 g hořké čokolády, nakrájené na kousky
- 1/3 šálku smetany ke šlehání
Na ozdobu:
- 2 šálky šlehačky
- 1/2 šálku čerstvých jahod
- 2 lžíce čokoládových hoblin
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Dno a boky 20 cm dortové formy vyložte pečicím papírem.
- V míse stolního mixéru s nástavcem na šlehání ušlehejte bílky do pěny.
- Přidejte 2 lžíce cukru a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy.
- Přendejte do mísy.
- Šlehejte žloutky a 1/4 šálku cukru do husté a světlé směsi, asi 5 minut.
- Přidejte kávu a olej.
- Míchejte další minutu.
- Do žloutkové směsi prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sůl a 2 lžíce cukru a promíchejte.
- Přidejte polovinu bílkové směsi, zapracujte a přidejte zbytek.
- Zapracujte.
- Těsto nalijte do připravené formy a povrch uhlaďte.
- Pečte 20 až 25 minut.
- Vyjměte z trouby a nechte 5 minut vychladnout ve formě.
- Přejeďte nožem po okraji dortu a položte dort na mřížku, aby zcela vychladl.
- V misce smíchejte mangové pyré, cukr a limetkovou šťávu.
- Do hrnce s vodou nasypte želatinu a nechte 5 minut odstát.
- Poté rozpusťte na středně mírném ohni stáhněte z ohně a vmíchejte do směsi pyré.
- Nechte úplně vychladnout.
- Smetanu ušlehejte do tuha.
- Do mangové směsi přidejte smetanu a promíchejte.
- Dno a boky formy vyložte pečícím papírem, dejte do ní korpus a přelijte mangovou směsí.
- Zarovnejte vršek.
- Nechte přes noc vychladit v lednici.
- Umístěte čokoládu a smetanu do žáruvzdorné misky nad hrnec s vroucí vodou.
- Směs míchejte , dokud se nerozpustí a nebude hladká, asi 5 minut.
- Nechte mírně vychladnout.
- Vyjměte dort z lednice a přeneste ho z formy na talíř.
- Odloupněte pečící papír.
- Polevu nalijte přes horní okraje dortu.
- Pomocí špachtle jemně zatlačte polevu po stranách dortu, abyste vytvořili efekt stékání viz foto.
- Ozdobte šlehačkou, čerstvým ovocem a hoblinkami čokolády.