Nechte se unést receptem, který je plný čokolády a nugátu. Je to ideální dezert, který se hodí jako dort na narozeninovou oslavu. Je velký, je lahodný, dá se připravit pár dní dopředu, protože uložený v lednici se ještě více rozleží a jeho chuť se ještě více zintenzivní.
Co budeme potřebovat
Na náplň
- 400 g nugátu
- 120 ml smetany ke šlehání
- 120 g moučkového cukru
- Lžička vanilkového extraktu
- 750 g mascarpone
Na korpus
- 6 vajec
- 100 g cukru krystal
- 70 g třtinového cukru
- Lžička vanilkového extraktu
- 200 g mletých lískových ořechů
- 60 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- Špetka soli
Na ozdobu
- 150 g čokolády na vaření (rozpuštěné)
- 2 lžíce oleje
- Toffifee
Postup
- Začneme si nejprve připravovat náplň
- V malém hrnci zahřejeme smetanu a vhodíme nakrájený nugát
- Ten ve smetaně ho necháme rozpustit, mícháme, dokud se přísady nepropojí
- Směs dáme do lednice a necháme vychladnout
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů
- Budeme potřebovat tři 18 centimetrové formičky, nebo korpus upečeme třikrát za sebou
- Formy si vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem
- Ve velké míse si vyšleháme vejce na vysokou rychlost, dokud nebudou nadýchané
- Postupně začneme přidávat oba cukry
- Přidáme vanilkový extrakt a mícháme
- Ve vedlejší formě si smícháme suché ingredience jako mleté ořechy, mouku, prášek do pečiva, kakao a sůl
- Suché ingredience budeme postupně přidávat do ingrediencí mokrých, dokud nám nevznikne jednolité těsto
- Těsto si podle váhy rozdělíme do tří připravených forem a pečeme po dobu 30 minut
- Když jsou korpusy upečené, necháme je na 10 min vychladnout ve formě a poté je vyndáme a přendáme na mřížku
- Nugátovou náplň vyndáme z lednice a pomocí mixéru jí začneme míchat, aby zesvětlala
- Přidáme moučkový cukr a vanilkový extrakt
- Postupně začneme přidávat mascarpone a mícháme, dokud nevznikne nadýchaný krém
- A dáme znovu na 30 minut do lednice
- Jednotlivá patra budeme rovnoměrně promazávat nugátovým krémem
- Poslední patro, jeho vršek, pomažeme tenkou vrstvou krému
- Dort dáme na 30 minut odpočinout do lednice
- Poté potřeme celý obvod dortu nugátovým krémem, ale necháme si něco málo na ozdobu do cukrářského pytlíku
- Na ozdobu rozpustíme čokoládu na vodní lázni a smícháme jí z olejem
- Necháme jí trochu vychladnout a poté začneme zdobit
- Začneme zdobit od okrajů, tak aby čokoláda po dortu stékala
- Poté čokoládu namažeme po celém vršku
- Dort znovu vložíme do lednice, dokud čokoláda neztuhne
- Vršek dortu dozdobíme nugátovým krémem a Toffifee
- Dort uchováváme v lednici, dokud není čas servírovat
Nejlepší je si nugátový krém a korpusy připravit den předem, získají tak extra vláčnost.