Čokoládový fondán

Čokoládový fondán
Příprava: 10 minut Vaření: 15 minut Počet porcí: 8

Čokoládové lávové dortíky s lahodným roztaveným čokoládovým středem se skládají ze 6 základních ingrediencí. Tento překvapivě snadný dezert, připravený za pouhých 25 minut, je sázkou na jistotu za každých okolností. Pokud nemáte zapékací formičky na lava cakes, postupujte podle našich pokynů a použijte formu na muffiny.

Co budeme potřebovat

  1. 170 g kvalitní polosladké čokolády
  2. 115 g nesoleného másla
  3. 30 g hladké mouky
  4. 60 g moučkového cukru
  5. špetka soli
  6. 2 vejce
  7. 2 žloutky

Na ozdobu

  1. zmrzlina
  2. maliny
  3. čokoládový sirup

Postup

  1. Formičky na fondány si vystříkáme olejem ve spreji nebo vymažeme máslem a poprášíme kakaem (lze využít i formičky na muffiny).
  2. Troubu si předehřejeme na 220°C.
  3. Čokoládu si nasekáme nahrubo.
  4. Do žáruvzdorné mísy dáme máslo a navrch přidáme nasekanou čokoládu.
  5. Zapneme mikrovlnnou troubu na vysoký výkon, v 10 vteřinových intervalech jí zahříváme.
  6. Po každém vypnutí trouby čokoládu promícháme, dokud nebude úplně hladká.
  7. Dáme jí stranou.
  8. V malé misce prošleháme mouku, moučkový cukr a sůl.
  9. Vejce a žloutky vyšleháme dohromady, dokud se nespojí v krémovou konzistenci.
  10. Do mísy s čokoládou nalijeme cukernou směs a vejce.
  11. Vše spolu pomalu promícháme gumovou stěrkou nebo vařečkou.
  12. Těsto bude mírně husté.
  13. Do každé připravené formičky na fondány nebo muffiny rovnoměrně nalijeme čokoládové těsto.
  14. Formičky položíme na plech a pečeme 12–14 minut, dokud nebudou strany pevné a upečené ALE vršek a středy budou stále měkké.
  15. Pokud pečeme ve formě na muffiny, čokoládové fondány zaberou jen asi 8–10 minut pečení.
  16. Necháme je 1 minutu vychladnout, poté každou formičku přikryjeme obráceným talířem a obrátíme.
  17. Používáme chňapku, protože jsou formičky horké!
  18. Čokoládové lava cakes by se měly snadno uvolnit.
  19. Pokud jsme použili formu na muffiny, koláčky z formy uvolníme lžící a položíme je na talíř.
  20. Přidáme polevu nebo zdobení a ihned podáváme.

Všem milovníkům čokolády vřele doporučujeme se podívat na tyto recepty které jsou jen a jedině z čokolády! Vyzkoušejte pravý vídeňský Sacher dort nebo znovu využijte muffinových forem a pusťte se do receptu na čokoládové minidezerty.

Nejlepší lávový dortík s cukrem a mlékem.
Zdroj: deliciousmagazine.co.uk
Komentáře
  1. V receptu není napsaný kdy se přidává olej na cuketovou buchtu na plechu ? Děkuji za odpověď

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.