Tento hříšně dobrý lávový dort z hořké čokolády vám i za chmurného zimního počasí zvedne náladu, tak že se vám bud chtít tančit! Tento recept je také bez lepku, bez obilovin, bez mléka a je paleo.
Co budeme potřebovat
- 100 g kokosového oleje
- 200 g hořké čokolády (nasekané)
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 3 lžíce medu
- lžička vanilkového extraktu
- 2,5 lžíce kokosové mouky
- lžíce drceného kokosu
- špetka soli
Na polevu
- 380 g plnotučného kokosového mléka (přes noc chlazeného)
- lžička vanilkového extraktu
- lžička medu
- 40 g nasekaných pistácií
Postup
- Ujistíme se, že plechovka kokosového mléka byla přes noc v chladu.
- Otevřeme horní část plechovky a opatrně lžící vylijeme ztuhlý kokosový krém do malé misky.
- Kokosovou vodu si ponecháme vedle (viz TIP).
- Ručním mixérem šleháme 1-2 minuty kokosový krém s vanilkou a medem.
- Vše dáme do lednice.
- Troubu si předehřejeme na 220°C.
- Vymažeme a vysypeme si čtyři zapékací misky kokosovým olejem a vysypeme je drceným kokosem.
- 100 g kokosového oleje si na střední teplotu rozpustíme.
- Poté teplotu vypneme a přidáme čokoládu.
- Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a ingredience nespojí.
- Poté si mixérem na vysoké otáčky ušleháme vejce, žloutky, med, vanilkový extrakt a sůl.
- Směs by měla mírně zhoustnout a zežloutnout.
- Snížíme otáčky a pomalu přidáváme čokoládu a kokosovou mouku, dokud se přísady zcela nespojí do konzistence těsta.
- Těsto nalijeme do formiček a pečeme 8–9 minut, dokud boky nejsou upečené, ale středy jsou stále měkké a mírně se chvějí.
- Dorty necháme vychladnout v zapékacích miskách po dobu jedné minuty.
- Poté je jednotlivě vyklopíme na talíř.
- Navrch přidáme kokosový krém a nasekané pistácie.
- Ihned podáváme.
Pokud se vaše plechovka zcela nerozdělila na kokosový krém a kokosovou vodu, budete to muset zkusit znovu s novou plechovkou.
Milujete sladké, ale omezuje vás bezlepková dieta? Nechte se inspirovat dalšími recepty na bezlepkové buchty a sladké, na kterém si pochutnáte stejně jako na tomto lávovém dortíku.