Dortík plný té nejlepší čokolády a kakaa je tady. Čím kvalitnější suroviny použijete tím výsledek bude lepší.
Co budeme potřebovat
- 550 ml vysokoprocentní smetany
- 150 g cukru krupice
- 80 g kakaa
- 5 vajec
- 2 vanilkové cukry
- 130 g polohrubé mouky
- 4 lžíce oleje
- 50 g hořké čokolády
- Máslo (na vymazání)
- Hrubá mouka (na vymazání)
Postup
- Pařížskou šlehačku si začneme připravovat den předem
- V hrnci na vysokou teplotu svaříme 350 ml šlehačky, 30 g cukru a 40 g kakaa
- Vaříme, dokud směs nemá hustou krémovou konzistenci
- Konzistence šlehačky je velmi důležitá, jinak se s ní potom nedá dále pracovat
- Když je šlehačka hotová, přendáme jí do misky a tu uložíme do lednice, kde jí necháme přes noc odpočívat
- Druhý den začneme tím, že si předehřejeme troubu na 160 stupňů
- Formu na dort si vymažeme máslem a vysypeme moukou
- Do skleněné misky na vodní lázni si rozbijeme vejce a přidáme zbylý cukr společně s vanilkovým
- Vejce šleháme přibližně 5 minut, aby se směs zahřála
- Poté mísu z vodní lázně sundáme a vejce vyšleháme do bílé pěny
- Vmícháme prosetou mokou a zbylé kakao
- Promícháme a nakonec přidáme olej
- Hotové hladké těsto vlijeme do formy a uhladíme
- Dortovou formu vložíme do trouby a pečeme 40-45 minut
- Průběžně ho kontrolujeme špejlí
- Když je korpus hotový, 10 minut ho necháme chladnout ve formě a až poté ho z ní vyndáme
- Vychladlý korpus rozkrojíme na půl
- Vychladlou pařížskou šlehačku vyšleháme a ⅓ potřeme spodní korpus
- Ten přiklopíme druhou částí korpusu a celý povrch dortu pomažeme další ⅓ pařížské šlehačky
- 200 ml zbylé šlehačky si společně s vanilkovým cukrem, vyšleháme do husté pěny
- Hotový dort harlekýn zdobíme zbylou ⅓ pařížské šlehačky a čerstvou vanilkovou šlehačkou
- Navrch ještě nastrouháme hořkou čokoládu