Výroba domácí potahové hmoty z čokolády na zdobení dortu je až překvapivě jednoduchá. Díky užitečným tipům jako je použití horké vody v tomto receptu, můžete dosáhnout sytě tmavé barvy, správné elasticity a poddajné konzistence pro snadnou práci.
Co budeme potřebovat
- 120 ml nemléčné smetany (nebo vody)
- 3 lžíce želatiny
- lžíce oleje
- 170 ml kukuřičného sirupu
- 50 g másla (změklé)
- 480 g moučkového cukru
- 170 g kakaového prášku
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžíce vody
Postup
- Ve střední misce (vhodné pro použití v mikrovlnné troubě) smícháme smetanu a želatinu.
- Namočíme jí na dvě minuty do smetany.
- Poté ohříváme v mikrovlnné troubě v 30 vteřinových intervalech, dokud se nerozpustí.
- Ještě za tepla přidáme máslo, kukuřičný sirup, olej, sůl, vodu a vanilkový extrakt.
- Směs by měla mít stále tekutou konzistenci.
- V případě potřeby vložíme zpět do mikrovlnné trouby na dalších 10 vteřin.
- Ve velké míse smícháme moučkový cukr a kakaový prášek.
- Pokud jsou v moučkovém cukru nějaké hrudky, nejprve jej prosejeme, jinak bude mít fondán také hrudky.
- Teplé mokré ingredience nalijeme do středu suchých.
- Začneme pomocí metličky nebo ruky, od krajů ke středům zapracovávat.
- Poté přidáme 2 lžíce horké vody a pokračujte v míchání.
- Směs přeneseme na dobře poprášenou pracovní plochu a pokračujeme v hnětení.
- V případě potřeby přidáme další moučkový cukr.
- Hněteme, dokud fondán nebude hladký a pružný.
- Fondánové těsto rozdělíme na dva kusy.
- Vložíme je do sáčku se zipem, abychom zabránili vyschnutí.
- Fondánovou hmotu necháme odpočinout v lednici alespoň 3 hodiny nebo ideálně přes noc na kuchyňské lince nebo v lednici.
- Pokud jsme dali fondán odpočinout do lednice, tak ho z ní vyndáme a necháme ohřát na pokojovou teplotu.
- Prohněteme ho, dokud nebude hladký a pružný.
- Posléze s ním můžeme s tímto francouzským čokoládovým fondánem pracovat.
Tento fondán můžeme skladovat při pokojové teplotě na chladném tmavém místě po dobu jednoho měsíce nebo v lednici po dobu až 3 měsíců. Tento fondán můžete také zmrazit v lednici až na 6 měsíců.
Čokoládová zdobící hmota se nejlépe hodí k ničemu jinému než čokoládovému dortu. Využijte tento recept na rolovaný fondán a ozdobte s ním čokoládový korpus obalený nugátovým krémem.