Čokoládový fondán

Čokoládový fondán
Příprava: 20 minut Počet porcí: 1

Výroba domácí potahové hmoty z čokolády na zdobení dortu je až překvapivě jednoduchá. Díky užitečným tipům jako je použití horké vody v tomto receptu, můžete dosáhnout sytě tmavé barvy, správné elasticity a poddajné konzistence pro snadnou práci.

Co budeme potřebovat

  1. 120 ml nemléčné smetany (nebo vody)
  2. 3 lžíce želatiny
  3. lžíce oleje
  4. 170 ml kukuřičného sirupu
  5. 50 g másla (změklé)
  6. 480 g moučkového cukru
  7. 170 g kakaového prášku
  8. ½ lžičky soli
  9. 2 lžičky vanilkového extraktu
  10. 2 lžíce vody

Postup

  1. Ve střední misce (vhodné pro použití v mikrovlnné troubě) smícháme smetanu a želatinu.
  2. Namočíme jí na dvě minuty do smetany.
  3. Poté ohříváme v mikrovlnné troubě v 30 vteřinových intervalech, dokud se nerozpustí.
  4. Ještě za tepla přidáme máslo, kukuřičný sirup, olej, sůl, vodu a vanilkový extrakt.
  5. Směs by měla mít stále tekutou konzistenci.
  6. V případě potřeby vložíme zpět do mikrovlnné trouby na dalších 10 vteřin.
  7. Ve velké míse smícháme moučkový cukr a kakaový prášek.
  8. Pokud jsou v moučkovém cukru nějaké hrudky, nejprve jej prosejeme, jinak bude mít fondán také hrudky.
  9. Teplé mokré ingredience nalijeme do středu suchých.
  10. Začneme pomocí metličky nebo ruky, od krajů ke středům zapracovávat.
  11. Poté přidáme 2 lžíce horké vody a pokračujte v míchání.
  12. Směs přeneseme na dobře poprášenou pracovní plochu a pokračujeme v hnětení.
  13. V případě potřeby přidáme další moučkový cukr.
  14. Hněteme, dokud fondán nebude hladký a pružný.
  15. Fondánové těsto rozdělíme na dva kusy.
  16. Vložíme je do sáčku se zipem, abychom zabránili vyschnutí.
  17. Fondánovou hmotu necháme odpočinout v lednici alespoň 3 hodiny nebo ideálně přes noc na kuchyňské lince nebo v lednici.
  18. Pokud jsme dali fondán odpočinout do lednice, tak ho z ní vyndáme a necháme ohřát na pokojovou teplotu.
  19. Prohněteme ho, dokud nebude hladký a pružný.
  20. Posléze s ním můžeme s tímto francouzským čokoládovým fondánem pracovat.

Tento fondán můžeme skladovat při pokojové teplotě na chladném tmavém místě po dobu jednoho měsíce nebo v lednici po dobu až 3 měsíců. Tento fondán můžete také zmrazit v lednici až na 6 měsíců.
Čokoládová zdobící hmota se nejlépe hodí k ničemu jinému než čokoládovému dortu. Využijte tento recept na rolovaný fondán a ozdobte s ním čokoládový korpus obalený nugátovým krémem.

čokoládovou hmotou potažený narozeninový dort.
Zdroj: karascouturecakes.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.