Objevte kouzlo lahodné polévky z Balkánu. Čorbu si zamilujete!

Zajímáte se o světovou kuchyni?

Nedáte dopustit na vydatné polévky plné živin?

Pokud jste dvakrát odpověděli ano, pokračujte ve čtení našeho článku!

Připravili jsme si pro vás totiž informace o polévce, která se nazývá čorba a rozhodně si ji zamilujete!

Co je to čorba?

Jedná se o hustou masovou polévku s přidanou zeleninou. Polévka čorba se připravuje ve většině balkánských státech a pronikla i do oblastí Blízkého Východu. Každá země i rodina má na ni svůj vlastní recept, někdo ji dělá s fazolemi, jiný zase s uzeninou a masem.

Z jakého druhu masa se čorba připravuje?

  • vepřového
  • skopového
  • jehněčího
  • telecího
  • rybího
  • drůbežího

Jaká zelenina se nejčastěji používá při přípravě čorby?

Převažují rajčata a papriky doplněné kořenovou zeleninou, cibulí a česnekem. V polévce nesmí chybět fazole popřípadně jiné luštěniny, které se vaří zvlášť a přidávají se až do hotové polévky. V některých zemích se do polévky často přidává také kyselé zelí. Polévku můžete dochutit mletou paprikou, v případě, že je méně rajčat, tak rajským protlakem. Polévka se servíruje hustá s nakrájeným vařeným masem, fazolemi a zeleninou.

Jak se čorba připravuje v konkrétních zemích?

AghanistánShorwa se zde servíruje tak, že do velké servírovací misky dáte chleb a zalijete ho polévkou. Ta se tradičně připravuje z masa, rajčat, fazolí, brambor, mrkve a koření.
AlžírskoChorba frik se připravuje ze skopového či jehněčího masa (lze také nahradit hovězím nebo drůbežím) a často se podává během ramadánu.
Bosna a HercegovinaOblíbená je zde Begova čorba z kuřecího masa, okry, kořenové zeleniny, zakysané smetany a vajec.
BulharskoKurban chorba je tradiční bulharská polévka sestávající z různých kusů masa (nejčastěji skopového), rajčat, petrželky a kořenové zeleniny.
SrbskoBela čorba je oblíbená srbská polévka, která se připravuje z kuřecího masa, vajec, brambor, cibule, mouky, mrkve a koření. Některé verze také obsahují kopeček zakysané smetany, který se přidává na talíř, když se pokrm podává. Pokud se do polévky přidá ocet, nazývá se pak kisela čorba a je zde tradičním lékem na kocovinu.
RumunskoV Rumunsku se ciorbă skládá z různých druhů zeleniny a vepřového, kuřecího, hovězího nebo rybího masa. V závislosti na osobních preferencích se pak mohou přidat vejce, nudle či zakysaná smetana. Lze ji také připravit i s dršťkami, vepřovými kostmi nebo červenou řepou.

Telecí čorba

A jako bonus pro vás máme recept na jednu z mnoha variant čorby, a to na telecí.

Ingredience

  • ½ kg telecího masa, nakrájeného na kostky
  • 2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1 pórek, očištěný a nakrájený nadrobno
  • 200 ml řeckého jogurtu
  • 2 lžičky soli
  • pepř, podle chuti
  • 1 dl slunečnicového oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 nasekaná petrželová nať

Postup

  1. Rozpalte olej na pánvi a telecí maso opékejte 5 minut na silném plameni, dokud ze všech stran nezhnědne.
  2. Přidejte asi na 10 minut mrkev, pórek a cibuli, aby zelenina změkla.
  3. Když maso zhnědne a cibule zesklovatí, vlijte postupně vlažnou vodu, aby bylo maso a zelenina zakrytá, přidejte sůl, stáhněte plamen na střední a nechte zvolna vařit asi jednu hodinu.
  4. Odstraňte veškerý další tuk, který se vytvoří kolem okrajů hrnce.
  5. V hrnku rozmíchejte mouku a naběračku polévky tak, aby vám vzniklo hladké mléčné zahušťovadlo.
  6. Když je maso a zelenina uvařeá a ⅓ tekutiny zredukované, vmíchejte zahušťovado a ihned odstavte z ohně.
  7. V tuto chvíli velmi dobře promíchejte a nechte asi 10 minut vychladnout.
  8. Přidejte jogurt a pepř.
  9. Před odstavením z ohně přidejte nasekanou petrželku.
  10. Podávejte se lžící jogurtu.
Zeleninové polévka servírovaná v mističce na talíři.
www.tasteofbalkans.com

Vyzkoušejte také naše další balkánské recepty – třeba čevabčiči či salát!

Použité zdroje

Shorwa-E-Tarkari (Meat & Veg Soup), http://www.afghankitchenrecipes.com/
CHORBA FRIK, Vera Abitbol, www.196flavors.com
Begova čorba, www.tasteatlas.com
Kurban chorba, www.tasteatlas.com
Bela čorba, www.tasteatlas.com
Ciorbă, www.tasteatlas.com
Teleca corba – Veal soup, www.tasteofbalkans.com 22. 10. 2021