Zajímáte se o světovou kuchyni?
Nedáte dopustit na vydatné polévky plné živin?
Pokud jste dvakrát odpověděli ano, pokračujte ve čtení našeho článku!
Připravili jsme si pro vás totiž informace o polévce, která se nazývá čorba a rozhodně si ji zamilujete!
Co je to čorba?
Jedná se o hustou masovou polévku s přidanou zeleninou. Polévka čorba se připravuje ve většině balkánských státech a pronikla i do oblastí Blízkého Východu. Každá země i rodina má na ni svůj vlastní recept, někdo ji dělá s fazolemi, jiný zase s uzeninou a masem.
Z jakého druhu masa se čorba připravuje?
- vepřového
- skopového
- jehněčího
- telecího
- rybího
- drůbežího
Jaká zelenina se nejčastěji používá při přípravě čorby?
Převažují rajčata a papriky doplněné kořenovou zeleninou, cibulí a česnekem. V polévce nesmí chybět fazole popřípadně jiné luštěniny, které se vaří zvlášť a přidávají se až do hotové polévky. V některých zemích se do polévky často přidává také kyselé zelí. Polévku můžete dochutit mletou paprikou, v případě, že je méně rajčat, tak rajským protlakem. Polévka se servíruje hustá s nakrájeným vařeným masem, fazolemi a zeleninou.
Jak se čorba připravuje v konkrétních zemích?
Aghanistán | Shorwa se zde servíruje tak, že do velké servírovací misky dáte chleb a zalijete ho polévkou. Ta se tradičně připravuje z masa, rajčat, fazolí, brambor, mrkve a koření. |
Alžírsko | Chorba frik se připravuje ze skopového či jehněčího masa (lze také nahradit hovězím nebo drůbežím) a často se podává během ramadánu. |
Bosna a Hercegovina | Oblíbená je zde Begova čorba z kuřecího masa, okry, kořenové zeleniny, zakysané smetany a vajec. |
Bulharsko | Kurban chorba je tradiční bulharská polévka sestávající z různých kusů masa (nejčastěji skopového), rajčat, petrželky a kořenové zeleniny. |
Srbsko | Bela čorba je oblíbená srbská polévka, která se připravuje z kuřecího masa, vajec, brambor, cibule, mouky, mrkve a koření. Některé verze také obsahují kopeček zakysané smetany, který se přidává na talíř, když se pokrm podává. Pokud se do polévky přidá ocet, nazývá se pak kisela čorba a je zde tradičním lékem na kocovinu. |
Rumunsko | V Rumunsku se ciorbă skládá z různých druhů zeleniny a vepřového, kuřecího, hovězího nebo rybího masa. V závislosti na osobních preferencích se pak mohou přidat vejce, nudle či zakysaná smetana. Lze ji také připravit i s dršťkami, vepřovými kostmi nebo červenou řepou. |
Telecí čorba
A jako bonus pro vás máme recept na jednu z mnoha variant čorby, a to na telecí.
Ingredience
- ½ kg telecího masa, nakrájeného na kostky
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1 pórek, očištěný a nakrájený nadrobno
- 200 ml řeckého jogurtu
- 2 lžičky soli
- pepř, podle chuti
- 1 dl slunečnicového oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 nasekaná petrželová nať
Postup
- Rozpalte olej na pánvi a telecí maso opékejte 5 minut na silném plameni, dokud ze všech stran nezhnědne.
- Přidejte asi na 10 minut mrkev, pórek a cibuli, aby zelenina změkla.
- Když maso zhnědne a cibule zesklovatí, vlijte postupně vlažnou vodu, aby bylo maso a zelenina zakrytá, přidejte sůl, stáhněte plamen na střední a nechte zvolna vařit asi jednu hodinu.
- Odstraňte veškerý další tuk, který se vytvoří kolem okrajů hrnce.
- V hrnku rozmíchejte mouku a naběračku polévky tak, aby vám vzniklo hladké mléčné zahušťovadlo.
- Když je maso a zelenina uvařeá a ⅓ tekutiny zredukované, vmíchejte zahušťovado a ihned odstavte z ohně.
- V tuto chvíli velmi dobře promíchejte a nechte asi 10 minut vychladnout.
- Přidejte jogurt a pepř.
- Před odstavením z ohně přidejte nasekanou petrželku.
- Podávejte se lžící jogurtu.