Prozkoumejte všechny možné tipy, které vám pomohou s přípravou tohoto lahodného dezertu crème brûlée.
V tomto článku se dozvíte jak nejlépe si připravit suroviny, aby výsledný dezert byl co nejlepší. Prozradíme vám na co si dát pozor, ale i jaké variace je možné upéct, aby jste si ho mohli vychutnat ještě více.
Co je Crème Brûlée?
Crème brûlée je dezert, který je vyroben z pudinku a s křehkou tenkou kůrkou z karamelizovaného cukru na povrchu. Může být podáván při pokojové teplotě a dokonce i studený nebo teplý.
Do pudinku se přidává vanilka, ale lze použít i jiné příchutě jako pomerančový likér, ovoce nebo čokoládu. Na karamelizovanou cukrovou krustu lze také přidat likér a poté flambovat.
Nikdo nezná přesný původ crème brûlée. Někteří říkají, že pochází z Francie, zatímco jiní tvrdí, že pochází ze Španělska a Anglie. Vůbec první tištěný recept na crème brûlée byl publikován v roce 1691 ve francouzské kuchařce. Tehdejší dezert byl vyroben z pudinku, který obsahoval žloutky, mléko a cukr, což se vlastně do dnešní doby nezměnilo.
Příprava a výroba Crème Brûlée
Jako první si připravte pudink: Smetanu, cukr a vanilkový lusk rozehřejte v hrnci. V míse ušlehejte žloutky a trochu cukru. Teplou smetanu pomalu zašlehejte do žloutků a vyjměte vanilkový lusk. Toto je váš pudinkový základ.
Tuto pudinkovou směs rozdělte mezi několik formiček, vložte do horké vodní lázně a pečte, dokud pudink neztuhne, ale stále se třepe. Poté je necháme chladit.
Těsně před podáváním posypte povrch trochou cukru a pomocí flambovací pistole zkaramelizujte cukr a vytvořte křehkou kůrku.
Jak správně upéct pudink Crème Brûlée?
Pudink je hotový, když:
S pudinkem v zapékací misce zaklepete, tak se pudink rovnoměrně třese od okraje k okraji. Pokud se strany chvějí, zatímco střed trochu praská, není ještě hotový.
Když se lehce dotknete středu pudinku, měl by trochu zapružit a povrch prstu by měl zůstat čistý.
Barva by měla být rovnoměrná a konzistentní bez jakýchkoli hnědých skvrn a vršek by měl být lesklý.
Známky toho, že jste pudink přepekli:
Pokud pudink ztuhl jako želé, znamená to, že se jen trochu přepekl. Bude stále lahodný, ale jeho textura může být trochu hutná a chuť může být mírně vaječná.
Pokud pudink z formičky vyběhl, pak je opravdu přepečený a je nejlepší ho vyhodit a začít znovu.
Jak správně Crème Brûlée zkaramelizovat?
Karamelizování je nejlepší provádět ve dvou krocích, abyste předešli přepečení neb spálení cukru.
Povrch každého pudinku rovnoměrně posypte asi jednou lžičkou krupicového cukru. Při přisypávání mističkou s pudinkem otáčejte, aby cukr rovnoměrně pokryl povrch.
Zažehneme flambovací pistol a plamen držíme ve vzdálenosti asi 10 centimetrů od povrchu cukru. Krouživými pohybem jezdíme po povrchu. Cukr se nejprve začne rozpouštět a nakonec ztuhne do krusty. Čím déle budete povrch pálit, tím bude tmavší a cukrová kůrka hořčejší.
Posypte povrch další lžičkou cukru a opakujte pálení vršku ještě jednou.
Nutriční hodnoty Crème Brûlée (na 100 g)
Kalorie | Sacharidy | Cukry | Tuky | Nasycené mastné kyseliny | Bílkoviny | Vláknina | Sůl |
229 kcal | 23 g | 22 g | 14 g | 8 g | 5 g | 1 g | 0,2 g |
Variace a tipy na Crème Brûlée
Tento oblíbený dezert upravit na mnoho způsobů.
Ochucení pudinku
- Oblíbenou variantou je pomerančová nebo citronová kůra, která se obvykle přidává pro sladší pudink.
- V některých receptech se používá vanilkový lusk, kakao nebo dokonce kokosový extrakt.
- Čerstvé ovoce je někdy vítaným doplňkem. Maliny nebo borůvky jsou vynikající do měkkého pudinku.
- Lze přidat likéry. Před pečením přidejte do pudinku 1 až 2 polévkové lžíce Grand Marnier, Amaretto, Kahlua nebo Irish Cream.
- Hořkosladká strouhaná čokoláda se někdy posype na vrch pudinku před přidáním cukrové polevy.
Variace na krustu
Křehká krusta tento dezert definuje, zde je několik tipů jak jí ozvláštnit:
- Někdy se do cukru přidává likér a zapaluje se pro flambování.
- Krustu můžete dát i pod gril v troubě a krustu grilovat bez flambovací pistole.
- Na polevu můžete místo krystalového cukru použít třtinový cukr.
Alternativy v Crème Brûlée
- Nahraďte část nebo celou hustou smetanu ve svém receptu plnotučným mlékem.
- Případně místo husté smetany použijte smetanu půl na půl s mlékem.
- Pro bezmléčnou verzi nahraďte hustou smetanu ve svém receptu kokosovým mlékem.
- Pro ještě bohatší chuť přidejte do svého receptu kokosový tuk navrch ke kokosovému mléku, které nahrazuje smetanu.
- Pro hustší a sytější verzi nahraďte část husté smetany smetanovým sýrem nebo mascarpone.
- Nahraďte ve svém receptu hustou smetanu plnotučným řeckým jogurtem a získáte bohatý krémový dezert podobné konzistence jako originál.
Už jsme vás přesvědčili, že si tento lahodný dezert musíte doma připravit? Podívejte se na tyto perfektní recepty na crème brûlée, kde můžete uplatnit veškeré nabyté informace z tohoto článku!
Jak Crème Brûlée skladovat
Neuvařený pudink lze před pečením skladovat zakrytý v lednici po dobu 5 dnů. Buď ho všechen můžete skladovat dohromady v úložné misce nebo ho můžete skladovat rozdělený v jednotlivých zapékacích miskách.
Jakmile pudink upečete, bez opečeného vršku, vydrží zakrytý v lednici 4 dny.
Jakmile cukrovou polevu opečete, podávejte ho nejlépe do 20 minut. Pokud budete čekat déle, riskujete, že cukr absorbuje vlhkost a křehká krusta změkne.