Mnoho domácích cukrářů a cukrářek je mile překvapeno, jak snadný tento dezert ze smetany vlastně je! Vyžaduje pouze 6 ingrediencí, a pokud se budete řídit popsaným postupem, úspěch bude zaručen a vy si vychutnáte ten nejkrémovější dezert všech dob.
Co budeme potřebovat
- 5 velkých žloutků
- 150 g krupicového cukru (rozděleného)
- 720 ml smetany ke šlehání
- lžička kávového prášku (instantní kávy)
- špetka soli
- lžička vanilkového extraktu
Postup
- Troubu si předehřejeme na 160°C.
- Žloutky si vyšleháme se 100 g cukru a dáme stranou.
- Na plotně ve větším hrnci si začneme pomalu zahřívat smetanu s kávovým práškem a solí.
- Jakmile se směs začne vařit, stáhneme jí z plotny a vmícháme vanilkový extrakt.
- Ze smetany si odebereme asi 100 ml a pomalu jí začneme přimíchávat do vyšlehaných žloutků.
- Poté žloutky vlijeme do teplé smetany a smícháme.
- Malé formičky na creme brulee si rozložíme do pekáče.
- Formičky naplníme smetanovým pudinkem.
- Poté do pekáče nalijeme horkou vodu, která by měla zakrývat alespoň polovinu výšky formiček.
- Pekáč vložíme do trouby a pečeme.
- Pečeme přibližně 35 minut, dokud okraje nezezlátnou.
- Formičky poté vyndáme z trouby a umístíme na mřížku, kde je necháme vychladnout alespoň hodinu a poté je umístíme do lednice, kde je necháme 4 hodiny až 2 dny.
- Zbylým cukrem krystal posypeme jednotlivé dezerty.
- Pomocí plynového ručního hořáku nebo trouby zapnuté na 220°C a režim grilu, necháme cukr zkaramelizovat a vytvoříme křupavou krustu.