Oblíbený francouzský dezert, který v sobě spojuje karamelovou sladkost, pomerančovou kyselost a hořkost pomerančové kůry. Chuť, která zpočátku překvapí, vzápětí jí ale nelze odolat. Tyto flambované palačinky zkrátka musíte vyzkoušet.
Ingredience
Palačinky
- 3 vejce
- 1 šálek hladké mouky
- 1 šálek mléka
- 3 PL másla
- špetka soli
Pomerančový přeliv
- 1/4 šálku čerstvě vymačkané pomerančové šťávy
- 1/3 šálku Grand Marnier
- 6 PL másla
- 1 PL cukru
- kůra z jednoho pomeranče
Postup
- V míse smíchejte vejce, mouku, mléko, rozpuštěné máslo a sůl a pomocí kuchyňského robota vyšlehejte dohladka.
- Směs přikryjte a vložte vychladit do ledničky.
- Následně na pánvi rozehřejte velmi malé množství oleje a do středu pánve dejte tři polévkové lžíce těsta. Rychle pánev zvedněte z ohně, naklánějte ji a otáčejte, dokud ji těsto v tenké vrstvě zcela nepokryje.
- Jakmile se palačinka zdá být ztuhlá, přibližně za 30 sekund, otočte ji a stejným způsobem osmažte i druhou stranu.
- Hotovou palačinku přendejte na talíř a opakujte se zbývajícím těstem.
- Na pánev vložte máslo a rozpusťte ho na středním plamenu.
- Přidejte cukr a pomerančovou kůru, a jakmile směs začne bublat, přidejte pomerančovou šťávu a Grand Marnier.
- Za častého míchání vařte, dokud směs nezhoustne na konzistenci řídkého sirupu, přibližně 5 až 6 minut.
Do vzniklé pomerančové směsi vložte jednu přeloženou palačinku a rychle ji znovu přeložte, aby vznikl trojúhelník. Poté palačinku opatrně zvedněte z pánve a přebytečnou tekutinu nechte lehce odkapat. Před podáváním horní část palačinky ještě zlehka pokapejte zbývajícím pomerančovým přelivem.
Jak tyto lahodné palačinky připravit, můžete zhlédnout též ve videoreceptu.