Děsí vás představa, že byste se měli podílet na plýtvání potravinami? Pokud ano, tak tento recept je skvělou příležitostí, jak tomu zabránit. I den staré pečivo se dá skvěle využít a vytvořit z něj například tyto rohlíčky plněné lahodným ořechovým krémem. Nikdo neuvěří, že pečivo není čerstvé!
Co budeme potřebovat
- 6 ks kupovaných croissantů (nejlépe den starých)
Na sirup
- 60 ml vody
- 60 g cukru
Na ořechový krém
- 40 g vlašských ořechů
- 40 g lískových ořechů
- 40 g mandlí
- 70 g cukru
- 40 ml sirupu (toho co jsme si vyrobili)
Na citronovou glazuru
- 30 ml citronové šťávy
- 140 g moučkového cukru
Postup
- Na sirup si přivedeme k varu vodu a cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
- Poté dáme stranou vychladnout.
- Na ořechovou náplň si v kuchyňském robotu rozmixujeme vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, cukr a sirup.
- Ořechovou náplň rozprostřeme na malý plech vyložený plastovým obalem.
- Vložíme jí do mrazáku a zmrazíme.
- Poté jí nakrájíme na tyčinky o rozměrech přibližně 20 x 5 cm.
- Těsně před vložením do croissantového těsta nakrájíme každou tyčinku na malé kusy o gramáži přibližně 20 g.
- Na citronovou glazuru si smícháme citronovou šťávu a moučkový cukr.
- Croissanty prořízneme (ale nerozřízneme na půl) nebo z jedné strany do nich, za pomocí konce vařečky, uděláme důlek.
- Dovnitř přidáme tyčinky ořechové náplně a poté je vyskládáme na plech a vložíme do trouby.
- Pečeme na 150 stupňů 10 – 15 minut.
- Ořechové croissanty glazurujeme hned po upečení.
- Rohlíčky s glazurou poté necháme v troubě ztuhnout na 60 vteřin.
Ořechový krém se dá skvěle využít i do dalších receptů. Naplňte jím například tyto staročeské buchty a vytvořte si lahodné kynuté buchty s ořechovým krémem. Nebudete litovat!