Dalším tradičním receptem pro tento svátek jsou luxusní rohlíčky s jemnou konzistencí a zcela charakteristickou chutí. Dokonce to může být i skvělý dárek pro milovníky jídla.
Ingredience:
- 3/4 hrnku vlažného mléka
- 1 sáček sušeného droždí
- 4 hrnky polohrubé mouky
- 3 polévkové lžíce cukru
- 1/4 lžičky soli
- 3 vejce
- 3/4 hrnku másla
- 2 vaječné žloutky
- 1/2 hrnku hrubého cukru
Postup:
- Kvasinky rozpustíme ve vlažném mléce. Mouku prosejeme do misky, utvoříme důlek, přidáme sůl, cukr a mléko s droždím. Vypracujeme hladké těsto, zakryjeme a necháme 1 hodinu odpočívat na teplém místě.
- Přidáme vejce, polovinu másla a zapracujeme do těsta, aby bylo znovu zcela hladké. Když bude moc lepkavé, přisypeme trošku mouky.
- Rozpustíme si zbývající máslo a připravíme cukr na posyp. Pokud nemáme hrubý cukr, můžeme rozdrtit válečkem kostky cukry.
- Těsto vyválíme na velký kulatý plát, ze kterého vykrájíme 12 – 16 stejně velkých trojúhelníků.
- Každý z nich potřeme rozpuštěným máslem a posypeme hrubým cukrem. Srolujeme do tvaru rohlíku a naskládáme na plech.
- Na plechu potřeme vaječnými žloutky a posypeme dalším cukrem. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
- Rohlíčky vložíme do trouby a pečeme zhruba 25 minut dozlatova. Upečené necháme vychladnout a poté pocukrujeme.