Pro každého, kdo miluje čerstvé ovoce je tento dezert luxusní pochoutkou pro jakoukoliv příležitost. Třeba jej můžete připravit jako pohoštění pro návštěvu, nebo malou svačinu pro své potomky.
Ingredience:
- 3 hrsti čerstvého ovoce (jahody + třešně)
- 3/4 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 hrnku celozrnných ovesných vloček
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 6 lžic změklého soleného másla
Postup:
- Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
- V misce smícháme mouku, ovesné vločky, hnědý cukr a skořici.
- Přidáme změklé máslo a prsty důkladně zapracujeme do suchých surovin, aby se utvořila drobenka.
- Hotovou drobenku nasypeme do pekáče vymazaného silnou vrstvou nesoleného másla.
- Vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut.
- Poté vyjmeme z trouby, promícháme a dáme péct na dalších 7 minut.
- Upečenou drobenku necháme 2 – 3 minuty odpočívat.
- Na talíře či do misky dáme čerstvé ovoce a posypeme drobenkou.
- Kdo chce, může ještě přidat vanilkovou zmrzlinu.
- Pokud se nám nechce péct jen samotnou drobenku, dáme čerstvé ovoce na dno pekáče, na něj drobenku a pečeme klasicky. V letních měsících je ale přijatelnější první varianta se studeným ovocem.