Čtyřpatrový dort

Čtyřpatrový dort

Moderní svatba si zaslouží i moderní dort a vícepatrovým dezertům ještě neodzvonilo. V tomto receptu na svatební dort se mísí mnoho zajímavých a originálních chutí, které dodají celému slavnostnímu dni šmrnc a dokonce zbyde ještě na výslužku.

Co budeme potřebovat

Na větší korpus (30 cm)

  1. 50 g másla (rozpuštěného)
  2. 8 vajec
  3. 200 g moučkového cukru
  4. 100 g mletých mandlí
  5. Kůra ze dvou pomerančů
  6. 200 g hladké mouky
  7. Lžička prášku do pečiva

Na menší korpus (20 cm)

  1. 25 g másla (rozpuštěného)
  2. 4 vejce
  3. 100 g moučkového cukru
  4. 50 g mletých mandlí
  5. Kůra z 1 pomeranče
  6. 100 g hladké mouky
  7. ½ lžičky prášku do pečiva

Na ozdobu

  1. 4 lžíce moučkového cukru
  2. 6 lžic vody
  3. 2 lžíce pomerančové kůry
  4. Ovocný likér
  5. 6 žloutků
  6. 3 lžičky vanilkového extraktu
  7. 140 g moučkového cukru
  8. 50 g hladké mouky
  9. 600 ml mléka
  10. 25 g másla
  11. 145 ml smetany ke šlehání
  12. 500 g smetanového sýru nebo Mascarpone

Postup

  1. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
  2. Dortové formy vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem
  3. V míse vyšleháme vejce a cukr do hladké směsi
  4. Směs šleháme 8 – 10 minut
  5. Přimícháme máslo, mandle a kůru z pomeranče
  6. Poté prosejeme mouku a prášek do pečiva
  7. Těsto nalijeme do forem a pečeme
  8. Korpus ve větší formě pečeme 50 – 60 minut a ten menší korpus 30 – 40 minut
  9. Ve formě necháme 5 minut chladnout a pak z korpusy z forem vyndáme a zcela necháme vychladnout
  10. Na pomerančový cukrový sirup dáme do malého hrnce moučkový cukr s vodou a kůrou z pomeranče
  11. Směs mírně zahříváme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí a poté 2 – 3 minuty vaříme
  12. Směs musí získat konzistenci sirupu a vmícháme ovocný likér
  13. Na krém smícháme žloutky, vanilkový extrakt a moučkový cukr
  14. Vše ušleháme, dokud směs nezhoustne
  15. Mléko svaříme a postupně zašleháme do žloutkové směsi
  16. Vzniklou směs vrátíme zpět do hrnce a vaříme na mírném stupni
  17. Šleháme, dokud nevznikne hustý pudink
  18. Sundáme z plotny a zašleháme máslo
  19. Vedle si vyšleháme smetanu, vmícháme jí do vychladlého pudinku a poté přidáme smetanový sýr
  20. Každý korpus rozpůlíme a potřeme ho pomerančovým sirupem a promažeme krémem
  21. Korpusy položíme na sebe a jejich povrch pomažeme zbytkem krému
  22. Dozdobíme ovocem vlastního výběru

Jednotlivá patra dortu můžeme prokládat různými druhy ovoce, dle našeho výběru. Pokud se rozhodnete pro ovoce z konzervy, tak se ujistěte, že je dostatečně okapané.

Dvou patrový sváteční dort s krémem a ozdobený ovocem.
Zdroj: theknot.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.