Moderní svatba si zaslouží i moderní dort a vícepatrovým dezertům ještě neodzvonilo. V tomto receptu na svatební dort se mísí mnoho zajímavých a originálních chutí, které dodají celému slavnostnímu dni šmrnc a dokonce zbyde ještě na výslužku.
Co budeme potřebovat
Na větší korpus (30 cm)
- 50 g másla (rozpuštěného)
- 8 vajec
- 200 g moučkového cukru
- 100 g mletých mandlí
- Kůra ze dvou pomerančů
- 200 g hladké mouky
- Lžička prášku do pečiva
Na menší korpus (20 cm)
- 25 g másla (rozpuštěného)
- 4 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 50 g mletých mandlí
- Kůra z 1 pomeranče
- 100 g hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
Na ozdobu
- 4 lžíce moučkového cukru
- 6 lžic vody
- 2 lžíce pomerančové kůry
- Ovocný likér
- 6 žloutků
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- 140 g moučkového cukru
- 50 g hladké mouky
- 600 ml mléka
- 25 g másla
- 145 ml smetany ke šlehání
- 500 g smetanového sýru nebo Mascarpone
Postup
- Troubu si předehřejeme na 160 stupňů
- Dortové formy vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem
- V míse vyšleháme vejce a cukr do hladké směsi
- Směs šleháme 8 – 10 minut
- Přimícháme máslo, mandle a kůru z pomeranče
- Poté prosejeme mouku a prášek do pečiva
- Těsto nalijeme do forem a pečeme
- Korpus ve větší formě pečeme 50 – 60 minut a ten menší korpus 30 – 40 minut
- Ve formě necháme 5 minut chladnout a pak z korpusy z forem vyndáme a zcela necháme vychladnout
- Na pomerančový cukrový sirup dáme do malého hrnce moučkový cukr s vodou a kůrou z pomeranče
- Směs mírně zahříváme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí a poté 2 – 3 minuty vaříme
- Směs musí získat konzistenci sirupu a vmícháme ovocný likér
- Na krém smícháme žloutky, vanilkový extrakt a moučkový cukr
- Vše ušleháme, dokud směs nezhoustne
- Mléko svaříme a postupně zašleháme do žloutkové směsi
- Vzniklou směs vrátíme zpět do hrnce a vaříme na mírném stupni
- Šleháme, dokud nevznikne hustý pudink
- Sundáme z plotny a zašleháme máslo
- Vedle si vyšleháme smetanu, vmícháme jí do vychladlého pudinku a poté přidáme smetanový sýr
- Každý korpus rozpůlíme a potřeme ho pomerančovým sirupem a promažeme krémem
- Korpusy položíme na sebe a jejich povrch pomažeme zbytkem krému
- Dozdobíme ovocem vlastního výběru
Jednotlivá patra dortu můžeme prokládat různými druhy ovoce, dle našeho výběru. Pokud se rozhodnete pro ovoce z konzervy, tak se ujistěte, že je dostatečně okapané.