Tak tohle je naprostá bomba! Kombinace vláčného těsta z cukety, opečených pistácií a svěžího citronu a jemné polevy s citrusovou chutí vás dostane. Na klasickou bábovku si ani nevzpomenete!
Co budete potřebovat
Na bábovku:
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 šálku pistácií, opečených a jemně nasekaných
- 1 šálek moučkového cukru
- kůra ze dvou citronů
- 1 šálek olivového oleje
- 3 vejce
- 1/4 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 lžička vanilkové pasty
- 1/2 lžičky mandlového extraktu
- 2 šálky cukety, nastrouhané
Na polevu:
- 1 a 1/2 šálku jemného moučkového cukru
- kůra z půlky citronu
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 a 1/2 lžíce plnotučného mléka
- 1/3 šálku pistácií, opečených a nahrubo nasekaných
Postup
- Troubu předehřejte na 160 stupňů Celsia.
- Velkou formu na bábovku postříkejte olejem ve spreji a vysypte třtinovým cukrem.
- Dejte stranou.
- Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Přidejte najemno nasekané pistácie, lehce prošlehejte a dejte stranou.
- Do velké mísy dejte cukr a citronovou kůru.
- Dobře prošlehejte a za stálého šlehání pomalu přilévejte olivový olej.
- Přidejte vejce, jedno po druhém a po každém přidání dobře prošlehejte.
- Poté přidejte citronovou šťávu, vanilku a mandlový extrakt a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Lehce vmíchejte nastrouhanou a vymačkanou cuketu.
- Do směsi lehce vmíchejte moučnou směs.
- Těsto vložte do formy, povrch lehce uhlaďte a dejte péct do trouby na 50 – 55 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
- Bábovku nechte 10 minut vychladnout ve formě, než ji překlopíte na mřížku, kde ji nechte zcela vychladnout.
- Jakmile bábovka vychladne, připravte si polevu.
- Prosejte jemný moučkový cukr do střední mísy.
- Přidejte zbývající ingredience na polevu a míchejte, dokud nebude poleva krásně hladká.
- Bábovku přendejte na servírovací tác.
- Přelijte polevou a posypte nahrubo nakrájenými opečenými pistáciemi.
- Před krájením a podáváním nechte polevu ztuhnout alespoň 15 minut.
Máme pro vás i další skvělé recepty na moučníky z cukety, na kterých si pochutnáte! Mlsejte sladce, ale zdravě!