Neuvěřitelně vláčný, lahodný cuketový dort s citronovým tvarohem. Cuketu ani neucítíte!
Co budeme potřebovat
Na buchtu
- 250 g hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 80 g másla
- 90 g cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 90 ml mléka
- 150 g scezené a vyždímané, najemno nastrouhané cukety
- 3 velké bílky
Na citronový tvaroh
- 6 velkých žloutků
- 2 lžička citronové kůry
- 60 ml čerstvé citronové šťávy
- 12 lžic cukru
- 40 g studeného másla, nakrájeného
- 250 g polotučného tvarohu
Na dokončení
- 400 g čerstvých borůvek, umyté a vysušené
Postup
- Citronový tvaroh si připravte předem, aby měl čas vychladnout.
- Na tvaroh smíchejte v malém hrnci žloutky, kůru, šťávu, mléko a cukr.
- Šlehejte, aby se ingredience spojily.
- Vařte, dokud není směs dostatečně hustá, asi 5-7 minut.
- Odstraňte z tepla. Přidejte máslo, jeden kus po druhém, míchejte, dokud nebude konzistence hladká, nakonec vmíchejte tvaroh.
- Přeneste směs do misky a nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté zchlaďte v lednici.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Vymažte formu na buchtu.
- Prosejeme mouku, prášek do pečiva a sůl.
- V mixéru smíchejte máslo, cukr a vanilku. Šlehejte na nízkou teplotu, dokud se úplně nespojí, a poté na vysokou další 3–4 minuty, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Suché a mokré smíchejte dohromady, poté vmíchejte nakrájenou cuketu, dokud se vše zcela nespojí.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a poté vmíchejte do těsta.
- Těsto rovnoměrně nalijte do připravené formy a pečte 25–30 minut, nebo dokud nevyjde párátko čisté.
- Vyndejte z trouby a nechte buchtu vychladnout.
- Buchtu pomažte tvarohem a borůvkami.
Pokud přece jen máte chuť na slané pokrmy, tyto recepty na cuketové špagety, jsou tím správným řešením!