Tento lahodně vlhký, voňavý koláč plněný cuketou, citronem a borůvkami si zamiluje celá rodina. Letní recept, který musíte udělat!
Co budeme potřebovat
Na buchtu
- 1 střední strouhaná cuketa
- 380 g hladké mouky
- 2 ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 125 g podmáslí
- kůra a šťáva z 1 citronu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 230 g másla, pokojové teplota
- 450 g krupicového cukru
- 2 velká vejce, pokojová teplota
Na ozdobu
- 100 g čerstvých nebo mražených borůvek
- 100 g čerstvých nebo mražených malin
- 100 g čerstvých nebo mražených jahod
Na polevu
- 230 g moučkového cukru
- 60 g podmáslí
- šťáva z ½ citronu
Postup
- Nastrouhejte cuketu na velkém struhadle.
- Přendejte do jemného síta a během přípravy těsta sceďte.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Lehce vymažte formu na buchtu a dejte stranou.
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Vedle smíchejte ½ podmáslí, citronovou kůru, citronovou šťávu a vanilku.
- Promíchejte, aby se spojily a dejte stranou.
- Ve velké míse prošlehejte máslo a cukr, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Přidejte vejce, jedno po druhém, po každém přidání dobře promíchejte.
- Přidejte ⅓ moučné směsi k máslu a vejcím. Šlehejte na medium, dokud se nesmíchá.
- Přidejte druhou polovinu podmáslí a míchejte, dokud se nespojí.
- Přidejte všechnu zbývající mouku a míchejte, dokud se vše nezapracuje.
- Přidejte cuketu a mixujte, dokud se nezapracuje.
- Nalijte těsto do připravené formy, povrch uhlaďte.
- Navrch nasypte ovoce a lehce ho zatlačte do těsta.
- Pečte 45 až 55 minut, nebo dokud není vršek zlatavě hnědý a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
- Cuketovou buchtu nechte zcela vychladit.
- Ingredience na polevu vyšleháme do hladka.
- Rozetřeme po povrchu vychladlé buchty. Nechte polevu mírně ztuhnout a poté podávejte.
Máte cuket opravdu hodně? Zde jsou recepty na zavařování cuket! Zvládnete je jedna, dvě!