Zdravá letní polévka z cukety s mrkví, zázvorem, kurkumou a kokosovým mlékem je rychlá a snadná, a zároveň výživná a chutná. Vychutnejte si ji i vy!
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce olivového oleje nebo ¼ šálku vody
- 1 střední cibule (asi 1 šálek), nakrájená
- 2 stroužky česneku, lisované
- 2,5 cm kus čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička koriandru
- ½ čajové lžičky kurkumy
- ½ čajové lžičky papriky
- 4 – 5 středních mrkví (asi 2 šálky), nakrájené na kostičky
- 2 střední cukety (asi 2 a ½ šálků), nakrájené
- 3 a ½ šálku zeleninového vývaru (nebo vody)
- 1 plechovka (425 ml) kokosového mléka
- šťáva z ½ citronu
- himalájská sůl + pepř podle chuti
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středním plameni, přidejte cibuli a restujte 5 minut.
- Přidejte česnek, zázvor, kmín, koriandr, kurkumu a papriku, a restujte ještě 1 minutu, nebo dokud se vše nerozvoní.
- Přidejte mrkev a cuketu a vařte dalších asi 7 minut.
- Přidejte zeleninový vývar a přiveďte k varu, přikryjte pokličkou, snižte teplotu na minimum a duste 15 až 20 minut.
- Vypněte sporák, přidejte kokosové mléko a citronovou šťávu.
- Pomocí ponorného mixéru rozmixujte zeleninu na krémovou hmotu.
- Vraťte na nízkou teplotu a v případě potřeby prohřejte.
- Podávejte s domácím chlebem nebo krekry.