Tato rostlinná pomazánka z cukety je jemná, krémová a vynikající. Je skvělá jako předkrm s vaším oblíbeným pečivem či tortillovými chipsy.
Ingredience
- 1,5 kg cukety, nasekané
- 500 g cibule, nasekané
- 500 g mrkve, nasekané
- 500 g červené papriky, nasekané
- 2-4 papriky jalapeňo (volitelně podle vašeho vkusu), nasekané
- 500 g rajčat, nasekaných
- 2 velké stroužky česneku, drcené
- svazek čerstvého koriandru
- sůl a černý pepř podle chuti
- 2 lžíce mletého kmínu
- 2 lžíce sladké papriky
- 1/2 šálku bílého octa
- 1 šálek olivového oleje
Postup
- Ve velké pánvi zahřejte šálek olivového oleje a orestujte na něm cibuli dozlatova.
- Přidejte mrkev, česnek, papriku, přidávejte jednu po druhé a dobře promíchejte.
- Restujte 5 minut.
- Přidejte cuketu a rajčata a vařte 10 minut.
- Přidejte ocet, papriku a kmín.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Vařte 30 minut.
- Směs každých pár minut promíchejte.
- Přidejte čerstvé bylinky a vařte ještě několik minut.
- Rozmixujte zeleninovou směs v kuchyňském robotu dohladka.
- Vložte pyré zpět do hrnce a vařte dalších 5-7 minut.
- Upravte koření podle vaší chuti.
- Nádoby a víčka umyjte mýdlovou vodou.
- Vložte nádoby a víčka do velkého hrnce a podlejte vodou.
- Přiveďte k varu.
- Sklenice a víčka nechte v horké vodě, dokud nejsou připraveny k naplnění.
- Naplňte sklenice hotovou pomazánkou, otřete a zavíčkujte.
- Tato rostlinná cuketová pomazánka je nejlepší, pokud se podává studená.
- Může být uložena v lednici po dobu několika týdnů.
- Užijte si ji!