Recepty na čatní z cukety zní trochu neobvykle, ale když k cuketě přidáte rajčata, jablka, cibuli a výrazné koření, rázem si vyčarujete naprostou delikatesu.
Ingredience
- 1 kg zralých rajčat
- 70 dkg cukety
- 70 dkg cibule
- 1,5 kg jablek
- 3 dl octa
- 5 dkg cukru
- 3 dkg soli
- kousek celé skořice
- 4 lžičky chilli koření
- 2 lžičky mletého pepře
- 2 lžičky tlučeného hřebíčku
- 3 dkg hořčičných semínek
Postup
- Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostky.
- Posypeme ji cukrem a necháme alespoň 6 hodin (nejlépe přes noc) v chladničce proležet.
- Pak přidáme oloupaná, na kostičky nakrájená jablka a koření (uložené v gázovém sáčku, aby se mohlo vyjmout) a zalijeme octem.
- Vaříme zvolna tak dlouho, dokud směs nezhoustne (cca 1-1,5 hodiny).
- Vyjmeme sáček s kořením a ještě horkou směs plníme do skleniček.
- Obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.