Tento recept na slané cuketovo-sýrové muffiny je důkazem toho, že na speciální snídani nemusíte péct jen sladké dobroty. A to, že je cuketa výbornou ingrediencí i do slaných pokrmů vám dokáží tyto jednoduché bramboráky z cukety.
Co budeme potřebovat
- 355 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 360 ml plnotučného mléka
- 115 g másla (rozpuštěného)
- 2 velká vejce
- 285 g cukety (strouhané)
- 85 g ostrého sýra čedar (strouhaný)
- 45 g sýru feta (rozdrobený)
- 2 jarní cibulky (jemně nakrájené)
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte formu na 12 muffinů papírovými košíčky.
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a pepř.
- Ve středně velké míse rozšlehejte mléko, máslo a vejce a poté vmíchejte do suchých surovin, dokud nezůstane jen několik hrudek.
- Přidejte cuketu, čedar, fetu a jarní cibulku a přimíchejte, dokud se nespojí.
- Rovnoměrně těsto rozdělte do košíčků na muffiny a pečte 15–20 minut, dokud nahoře nezezlátnou a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Poté nechte 10 minut vychladnout ve formě na muffiny.
Zbytky skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu až 3 dnů. Znovu zahřejte asi 30 sekund v mikrovlnné troubě nebo v troubě na 120 °C po dobu asi 10 minut.