Vynikající cuketový salát, který je navíc extrémně jednoduchý! Každé sousto je čerstvé, šťavnaté a krásně krémové. Vychutnejte si ho i vy.
Ingredience
- 1 malá šalotka, nakrájená na drobno
- 2 lžíce šampaňského octa
- 3 lžíce plátků mandlí
- 2 střední cukety
- 2 špendlíky (nebo broskve, nektarinky či švestky)
- 2 čajové lžičky čerstvého tymiánu, nasekaného
- ⅓ šálku nasekané listové petrželky
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- mořská sůl a mletý černý pepř, podle chuti
- ½ čajové lžičky mletých sušených chilli papriček nebo podle chuti
- 56 gramů měkkého veganského sýra, rozpadajícího se
Postup
- Šalotku vložte do malé misky a zalijte šampaňským octem.
- Nechte odležet 10–15 minut, zatímco připravujete zbytek salátu.
- Plátky mandlí opečte jedním ze dvou způsobů: na plechu v troubě na 175 stupňů po dobu 10 minut nebo na pánvi na středním ohni za častého míchání asi 5 minut.
- Odložte stranou vychladnout.
- Pomocí škrabky na zeleninu oloupejte cuketu podélně.
- Semínka si schovejte do jiných receptů.
- Plátky cukety rozložte na servírovací talíř, případně je trochu stočte pro hezčí prezentaci.
- Zalijte šalotkou a zbytkem šampaňského octa.
- Špendlíky (případně jiné ovoce) nakrájejte na malé kousky a naaranžujte na cuketu.
- Posypte nasekaným tymiánem a petrželkou vrch.
- Rovněž rovnoměrně pokapejte extra panenským olivovým olejem.
- Dokončete salát tak, že jej rovnoměrně dochutíte solí a pepřem.
- Vrch posypte mletými papričkami.
- Nakrájené opékané mandle prsty jemně rozdrťte a posypte jimi salát.
- Rovnoměrně rozetřete malé kousky veganského sýra do vzniklého salátu.
- Salát nechte odležet 5-10 minut, aby kyselina z octa a soli mohla cuketu trochu zjemnit.
- Salát podávejte hned poté!