Kromě nivy můžete tento pokrm připravit také za použití francouzského sýru roquefort či italské gorgonzoly, které mu dodají ještě intenzivnější chuť.
Ingredience:
- 2 velké brambory
- 2 cukety
- 250 g sýru Niva
- 150 ml smetany na vaření
- 100 g jogurtu řeckého typu
- 3 PL olivového oleje
- tymián
- sůl, pepř
Postup:
- Na tenké plátky nakrájené brambory povařte ve vodě přibližně 5 minut, poté sceďte.
- Olivovým olejem vymažte zapékací misku či pekáč.
- Nakrájejte si na plátky cuketu a následně cuketové a bramborové plátky osolte a opepřete.
- V misce rozdrobte nivu na malé kousky a ty následně smíchejte se smetanou, jogurtem a tymiánem.
- Plátky cukety a brambor vyskládejte v jedné vrstvě do zapékací misky.
- Vrstvu následně přelijte směsí z nivy a ostatních ingrediencí.
- Na tuto směs vyskládejte další vrstvu brambor a cukety.
- Opět přelijte směsí a pokračujte až do doby, než zužitkujete všechny plátky.
- Pečte v troubě předehřáté na 180°C po dobu přibližně 30 minut.