Vegetariánská carbonara je zeleninovou verzí klasických italských těstovin s vaječnou omáčkou a šunkou, který lze servírovat při každé příležitosti, jako například lehký oběd.
Co budeme potřebovat
- 350 g cukety
- 3 lžíce oleje
- Stroužek česneku
- Špetka sušené máty (volitelně)
- 2 vejce
- Žloutek
- 30 g strouhaného parmazánu
- Pepř
- Sůl
- 300 g špaget
Postup
- Cuketu omyjeme a nakrájíme na kostičky nebo plátky
- Na pánvi si se 3 lžícemi oleje orestujeme lehce rozdrcený česnek
- Česnek necháme zezlátnout, poté přidáme nakrájenou cuketu
- V polovině vaření přidáme sůl, mátu a vaříme asi 10 minut na mírném ohni
- Poté odstraníme česnek
- Do misky si rozbijeme vejce a přidáme parmazán, sůl a velké množství mletého černého pepře
- Vaječnou směs důkladně prošleháme a dáme stranou
- Špagety uvaříme ve velkém množství osolené vody a scedíme
- Trochu vody z těstovin si odebereme a necháme stranou
- Těstoviny přidáme do pánve s restovanou cuketou a přidáme i vaječnou směs
- Směs mícháme na nejnižší možnou teplotu, dokud nezískáme krémovou konzistenci
- V případě potřeby přidáme vodu z těstovin, aby omáčka byla dostatečně krémová
- Těstoviny podáváme teplé posypané parmazánem a černým pepřem