Tento recept je tím nejlepším způsobem, jak si uvařit zeleninové nudle! Vaření včetně přípravy vám zabere pouhých 20 minut. Vychutnejte si tyto lahodné zeleninové těstoviny s česnekem, rajčaty, bazalkou a parmazánem. Jsou nízko-sacharidové, keto a vegetariánské!
Co budeme potřebovat
- 1 kg cuket
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 stroužky česneku (prolisovaného)
- Lžička chilli prášku
- 350 g rajčata (nakrájená)
- 200 g strouhaného parmazánu
- Hrst bazalkových lístků
- Lžička kukuřičného škrobu
- 2 lžičky studené vody
- Sůl
Postup
- Na nudle si připravíme cuketu, kterou oloupeme a pomocí škrabky na cuketové špagety vytvoříme spirály
- Pokud kráječ na cuketové špagety nemáte, nakrájejte jednotlivé plátky špaget na tenké proužky do délky špaget (nechte se inspirovat videem na konci článku)
- Do velké pánve přidáme olivový olej, česnek a chilli koření
- Sporák zapneme na střední teplotu
- Když kolem česneku začne bublat olej, přidáme cuketové nudle
- Nudle několikrát v oleji prohodíme a vaříme jako klasické špagety, dokud nejsou dobré na skus, a to přibližně 5-7 minut
- Nenecháváme je vařit déle, jinak budou kašovité
- Během vaření je nepřestáváme prohazovat a míchat
- Vmícháme rajčata, bazalku a parmazán
- Vaříme další minutu
- Pomocí kleští na těstoviny přeneseme cuketové nudle, rajčata a bazalku do servírovací misky
- Tekutinu, která se vařením uvolnila, necháme na pánvi
- Tekutinu přivedeme k varu
- Smícháme kukuřičný škrob a studenou vodu v malé misce a poté vše vmíchejte do vroucí omáčky na pánvi
- Za stálého míchání vaříme asi 1 minutu, dokud tekutina nezhoustne na omáčku
- Omáčku ochutnáme a dochutíme solí
- Omáčkou přelijeme cuketové těstoviny, rajčata a bazalku
- Nakonec vše posypeme parmazánem a ihned podáváme
Cuketa se hodí opravdu ke všemu a dá se upravit do jakékoliv podoby! Upečte z ní například některý z těchto lahodných cuketových moučníků a pochutnejte si na zdravé, sladké tečce na závěr!