Italské polévky mají specifickou chuť a když si některou z nich připravíme, máme jistotu, že bude velmi lahodná a hlavně vydatná. Tahle obsahuje samé dobré suroviny, díky nimž bude vaše bříško spokojené.
Ingredience:
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- 450 g italské sladké klobásy bez střívka
- 2 velké cibule
- 1/2 středně velkého celeru
- 3 mrkve
- 2 červené papriky
- 4 stroužky česneku
- 1/8 vloček červeného pepře
- 1/4 hrnku rajčatové pasty
- 5 čerstvých švestkových rajčat
- 1 kg cukety
- 1 lžička mořské soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 2 l kvalitního zeleninového vývaru
- 1 hrnek hrubě strouhaného parmazánu + další na ozdobu
- 6 – 8 kousků kůry z parmazánu
- 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- 1 lžíce nakrájeného čerstvého oregana
Postup:
- Cibuli, celer, mrkev, švestková rajčata i červené papriky nakrájíme na kostičky.
- Cuketu opláchneme a nakrájíme na stejně velké kostky, tak akorát pro jednoduché kousnutí.
- Ve velkém hrnci rozehřejeme olivový olej a přidáme klobásu bez střívka. Vařečkou jí rozdělíme na malé kousky a necháme restovat, dokud není maso z klobásky zlatohnědé.
- Přisypeme cibuli, česnek, celer, mrkev i papriku a restujeme po dobu 4 minut. Odhrneme na jednu stranu a snížíme trochu teplotu.
- Přidáme vločky červeného pepře, cukru, sůl, mletý černý pepř, vývar, parmazán a kůrky parmazánu. Zasypeme bazalkou, oreganem a promícháme.
- Přivedeme k varu na středním ohni a vaříme, dokud není zelenina jemná a měkká. To může trvat cca 10 – 20 minut.
- Poté odstavíme a odstraníme kousky kůry z parmazánu.
- Ihned podáváme a před servírováním ještě ozdobíme dalším strouhaným parmazánem.