Konzervovaná cizrna v kombinaci s tahini tuto jednoduchou zeleninovou polévku krásně zahustí a dodá ji krémovou konzistenci. Podávejte s plátky bagety jako jednoduchou a chutnou večeři.
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená na plátky
- 2 střední cukety, nakrájené na 2 cm kousky
- 3 stroužky česneku, lisované
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 bobkový list
- 2 a ¾ šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 (425 ml) plechovka cizrny, propláchnutá
- 6 šálků baby špenátu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce tahini
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého pepře
- 6 polévkových lžic nízkotučného bílého jogurtu
- 1 polévková lžíce nasekaných čerstvých bylinek, jako je petrželka a/nebo pažitka, na ozdobu
Postup
- Ve velkém hrnci zahřejte olej.
- Přidejte cibuli a restujte za častého míchání 3 až 4 minuty, dokud nezměkne.
- Přidejte cuketu, česnek, kmín a bobkový list a vařte za častého míchání asi 1 minutu.
- Přidejte vývar a cizrnu.
- Přiveďte k varu na vysokém plameni.
- Snižte plamen, aby se zachoval čirý vývar, a zakryté vařte, dokud cuketa nezměkne, 15 až 20 minut.
- Vyhoďte bobkový list.
- Přidejte špenát a míchejte.
- Po částech rozmixujte polévku v mixéru nebo kuchyňském robotu.
- Vraťte polévku do hrnce.
- Přidejte citronovou šťávu, tahini, sůl a pepř a šlehejte, dokud není tahini zapracováno.
- Nalijte polévku do misek.
- Do každé misky přidejte polévku a jogurt, který vmíchejte do polévky.
- Podle potřeby posypte bylinkami.