Vydatné křupavé cuketové placky s quinoou, přelité luxusním česnekovým hummusem s koprem, budete milovat!
Ingredience
Na cuketové placky:
- 1/2 šálku quinoy
- 1/4 šálku cibule, nakrájené na kostičky
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 3 hrnky nastrouhané cukety
- 2 lžičky sušeného oregána
- 1 lžička sušeného kopru
- 1/2 hrnku hladké celozrnné mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- štědrá špetka soli/mletého pepře
Na česnekový hummus:
- 1/3 šálku hummusu
- 1 velký citron, kůra a šťáva
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1/2 lžičky sušeného kopru
- petrželka, na ozdobu (volitelně)
Postup
- Smíchejte quinou a 1 šálek vody v hrnci a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum, zakryjte a vařte, dokud se quiona neuvaří, asi 12 minut.
- Odstavte a nechte vychladnout.
- Rozpalte střední nepřilnavou pánev na střední teplotu a přidejte cibuli.
- Restujte do měkka, asi 5 minut.
- Vmíchejte stroužek česneku, sušené oregano a kopr.
- Odstavte a nechte mírně vychladnout.
- Cuketu nastrouhejte na struhadle nebo v kuchyňském robotu.
- Dejte do velké mísy a vymačkejte z ní co nejvíce vody.
- Nastrouhanou cuketu vložte zpět do mísy a přidejte uvařenou quinou, cibuli a bylinkovou směs, mouku, prášek do pečiva, citronovou šťávu a špetku soli a pepře.
- Rozpalte pánev na středně vysokou teplotu a přidejte lžičku nebo dvě oleje.
- Vezměte část cuketové směsi (asi 1/3 šálku) a vytvořte placičku.
- Dejte ji na pánev a nechte smažit 3–4 minuty dozlatova, otočte a smažte další 2–3 minuty z druhé strany.
- Osmažte i zbytek placek a přendejte na mísu.
- Ingredience na česnekový hummus smíchejte a pokapejte jím placičky.
- Ozdobte nasekanou petrželkou.