Tato polévka z cuket a rajčat je lahodná, výživná a zdravá. Vychutnáte si každou lžíci! Připravte si ji jako příjemnou večeři, která vás zahřeje.
Ingredience:
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 500 g italské klobásy, vyjmuté ze střívek
- 1 šálek řapíkatého celeru, nakrájeného na kostičky
- 2 šálky nakrájené cibule
- 2 šálky červené papriky, nakrájené na kostičky (asi jedna velká paprika)
- 2 stroužky česneku, lisované
- špetka červených chilli vloček
- ¼ šálku rajčatového protlaku
- cca 1 kg cuket, nakrájených na kousky
- 5 čerstvých rajčat, nakrájených na kostičky
- 1 lžička soli
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 2 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 šálek nahrubo nastrouhaného parmezánu
- 1 nebo 2 kusy parmezánové kůry (volitelně)
- 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- 1 snítka čerstvého tymiánu
- extra parmezán na ozdobu, volitelně
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej.
- Přidejte italské klobásy a vařte, dokud nezhnědnou, cca 5 minut (klobásy přitom rozsekejte vařečkou).
- Jakmile klobása zhnědne, přidejte cibuli, řapíkatý celer a papriku a restujte čtyři minuty.
- Přesuňte maso a zeleninu na stranu a snižte plamen na střední teplotu (pokud váš hrnec není dostatečně velký, vyjměte maso a zeleninu do salátové mísy, poté je přidáte zpět).
- Přidejte do středu hrnce česnek, chilli vločky a rajčatový protlak a vařte dvě minuty za občasného míchání.
- Přidejte rajčata, cuketu, sůl, pepř, vývar, parmezánovou kůru a parmezán spolu s čerstvou bazalkou a čerstvým tymiánem a dobře promíchejte.
- Polévku přiveďte k varu a vařte přikrytou pokličkou, dokud zelenina nezměkne – asi 10 až 15 minut.
- Odstraňte polévku ze sporáku a vyjměte parmezánovou kůru.
- Polévku podávejte ihned s čerstvou bazalkou a parmezánem.