Cuketovo-špenátový krém s ječmenem a řeřichou

Cuketovo-špenátový krém s ječmenem a řeřichou

Přidejte do luxusního krému z cuket a špenátu ječmen a řeřichu a vykouzlete tak krásnou, jemnou, jarní polévku, která je vydatná, ale zároveň ne příliš těžká.

Ingredience:

  • ½ šálku perlového ječmene
  • sůl
  • 3 lžíce pažitky, najemno nasekané
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 a ½ lžičky koriandrových semínek
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • ½ šálku šalotky, nakrájené na tenké plátky
  • 1 kg cukety, rozpůlené podélně a nakrájené na tenké plátky napříč
  • 2 bobkové listy
  • ½ šálku baby špenátu
  • ¼ šálku listů petrželky
  • ¼ šálku jogurtu
  • 110 g řeřichy (silné stonky vyhoďte)
  • 2 lžičky extra panenského olivového oleje
  • najemno nastrouhaná citronová kůra (na ozdobu)

Postup       

  1. Ve středním kastrůlku podlijte ječmen 1 a 1/2 šálkem vody, přidejte špetku soli a přiveďte k varu.
  2. Částečně přiklopte pokličkou a na mírném ohni duste, dokud ječmen nezměkne a voda se nevstřebá, asi 25 minut.
  3. Vmíchejte pažitku a dochuťte solí a pepřem.
  4. Mezitím na malé pánvi pražte semínka koriandru asi 1 minutu, dokud se nerozvoní.
  5. Přendejte do mlýnku na koření a nechte vychladnout, poté rozdrťte na prášek.
  6. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo v řepkovém oleji.
  7. Přidejte šalotku a restujte na mírném ohni za stálého míchání asi 5 minut, dokud nezměkne, ale nezhnědne.
  8. Přidejte cuketu a mletý koriandr a na mírném ohni za stálého míchání vařte, dokud se koriandr nerozvoní a cuketa nezačne měknout, asi 5 minut.
  9. Přidejte 4 šálky vody a bobkové listy a přiveďte k varu.
  10. Vařte na mírném ohni za občasného míchání asi 15 minut.
  11. Vyhoďte bobkový list.
  12. Pracujte po dávkách, rozmixujte polévku v mixéru do hladka; do poslední dávky přidejte špenát, petrželku a jogurt.
  13. Vraťte polévku do hrnce a dochuťte solí a pepřem.
  14. Ve střední míse promíchejte řeřichu s olivovým olejem a lehce dochuťte solí.
  15. Nalijte polévku do misek a přidejte ječmen a řeřichu.
  16. Ozdobte citronovou kůrou a podávejte.
Krém z cuket a špenátu s ječmenem a řeřichou servírovaný v hlubokém talíři s vedle položenou lžící.
www.foodandwine.com

Pojďme se společně podívat také na recepty ze zapečené cukety! Ať už ji připravíte klasicky se sýrem, mletým masem či zeleninou, výsledkem vždy bude chutná a zdravá pochoutka.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.