Čokoládové a ovocné dezerty se těší velké oblibě, ale tento jemný cuketový koláč si zaslouží opravdovou pozornost! Je nádherně vláčný, díky nakrájené cuketě, borůvkám a sladké citronové polevě.
Co budeme potřebovat
Mokré přísady
- 250 g nakrájené cukety
- 2 vejce
- 125 g medu
- kůra z 2 citronů
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- ½ lžičky mandlového extraktu
Suché přísady
- 375 g mandlové mouky
- 180 g ovesné mouky
- 1 lžička jedlé sody
- ¼ lžičky soli
Na borůvky
- 300 g čerstvých borůvek
- 2 lžíce ovesné mouky
Na citronovou polevu
- 100 g másla pokojové teploty
- 250 g moučkového cukru
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička citronové kůry
Na ozdobu
- Extra borůvky na posypání
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Čtvercovou Formu vyložte pečícím papírem a postříkejte nepřilnavým sprejem na vaření.
- Nakrájenou cuketu vložte do utěrky a vymačkejte všechnu vodu.
- Do velké mísy přidejte nakrájenou a vymačkanou cuketu, vejce, med, citronovou kůru, citronovou šťávu a mandlový extrakt a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Dále přidáme suché ingredience, mandlovou mouku, ovesnou mouku, jedlou sodu a sůl.
- Míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Do samostatné střední mísy vhoďte borůvky spolu se 2 lžícemi ovesné mouky.
- Obalené borůvky vmícháme do těsta.
- Nalijte těsto do připravené pánve.
- Pečte 30–35 minut nebo dokud párátko nevyjde čisté.
- Před přidáním polevy nechte koláč úplně vychladnout na mřížce.
- Udělejte polevu. Vyšlehejte máslo, moučkový cukr, citronovou šťávu a citronovou kůru společně do hladka.
- Vychladlý koláč potřete polevou.
- Ozdobte několika borůvkami.