Tak trochu pikantní “česnekovka“ s cuketou potěší mnohé labužníky. Má jemnou vyváženou chuť, ale zároveň dokáže, jak se říká vyštípat krk. Na čerstvém pečivu nebo s chipsy je super.
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 střední cukety
- 2 – 3 stroužky česneku
- 1/2 hrnku řeckého jogurtu
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy z chemicky neošetřeného citronu
- 2 lžičky čerstvé nasekané máty
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup:
- Cuketu oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Česnek očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
- V pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme do něj nakrájenou cuketu i česnek a necháme restovat asi 5 minut.
- Cuketa musí změknout a česnek bude křupavý.
- Poté odstavíme a necháme vychladnout.
- Do nádoby mixéru dáme jogurt, citronovou šťávu, mátu, sůl, pepř a rozmixujeme.
- Přidáme vychladlou cuketu s česnekem a zapneme chvíli na nejvyšší stupeň.
- Jakmile je pomazánka pěkně hladká, máme hotovo.