Skvělý cuketovo-sýrový casserole, který si díky jeho jemné chuti naprosto zamilujete!
Ingredience:
- 1 větší cuketa
- 2 PL másla
- 1/2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 šálku šlehačky nebo smetany
- 150 g strouhaného sýra, například goudy či eidamu
- 100 g parmezánu
- sůl, pepř
Postup:
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Omytou cuketu nakrájejte na silnější plátky a lehce z obou stran osolte.
- Posolené plátky cukety položte na vrstvu papírových utěrek a nechte z každé strany 10 minut odpočívat. Cuketa takto pustí přebytečnou tekutinu.
- Do zapékací misky či pekáče vyskládejte plátky cukety.
- V pánvi rozpusťte máslo a nechte na něm zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli.
- Přidejte prolisované stroužky česneku a vařte přibližně 2 minuty.
- Přilijte smetanu a přiveďte ji k varu.
- Přidejte polovinu množství nastrouhaného parmezánu a tři čtvrtiny množství strouhaného sýra.
- Důkladně míchejte až do okamžiku, než se sýr roztaví.
- Následně touto sýrovou omáčku přelijte plátky cukety v zapékací misce.
- Misku či pekáč přikryjte alobalem a vložte do předehřáté trouby.
- Pečte přibližně 15 minut.
- Odstraňte z misky či pekáče alobal a posypte zbývajícím množstvím sýra a parmezánu.
- Pečte ještě přibližně 5 minut dozlatova.
Takto zapečená cuketa chutná nejlépe s čerstvým pečivem.