Crinkles se dají připravit z mnoha zajímavých ingrediencí a citrusy k nim rozhodně patří. Sušenky mají osvěžující chuť, jsou nadýchané a rozplývají se na jazyku.
Ingredience:
- 1 a 3/4 hrnku polohrubé mouky
- 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky mořské soli
- 3/4 hrnku krystalového cukru
- Kůra ze 3 chemicky neošetřených citronů
- 1/4 hrnku čerstvého nesoleného másla při pokojové teplotě
- 1/4 hrnku rostlinného oleje
- 2 velká vejce
- 1 lžička kvalitního vanilkového extraktu
- 2 kapky žlutého potravinářského gelu
Na obalení:
- 3/4 hrnku prosetého moučkového cukru
Postup:
- V míse si promísíme suché suroviny, tedy polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu i sůl.
- Do nádoby kuchyňského robota dáme cukr, citronovou kůru, máslo, olej, vanilkový extrakt a šleháme do pěny asi 1 – 2 minuty, aby byla hladká a nadýchaná.
- Přidáme 2 kapky potravinářského gelu (barvivo) a znovu promícháme. Přihodíme vejce a ještě jednou důkladně našleháme.
- Vsypeme suché ingredience a necháme míchat tak dlouho, dokud se vše nespojí a nevznikne hladké těsto.
- Hotové těsto dáme na 30 minut do chladničky, aby trochu ztuhlo.
- Předehřejeme si troubu na 170–175 stupňů. Připravíme si dva plechy, na které dáme pečící papír.
- Lžící nebo lžičkou odebíráme stejně velké kusy těsta, které vytvarujeme do kuliček a obalíme v moučkovém cukru.
- Sušenky umístíme na plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 12 až 13 minut.
- Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout a můžeme nabízet k ochutnávce.
Tip: Chystáte se předělávat kuchyň a potřebujete vhodnou troubu na pečení? Mrkněte na naší recenzi vestavných trub.