Pistácie jsou oblíbenou a velmi chutnou ingrediencí. Ve spojení s kardamomem vytvoříte naprosto dokonalé sušenky, po kterých se bude olizovat celá rodina i vaši přátelé.
Ingredience:
Na těsto:
- 75 g pistácií
- 300 g hladké mouky
- 250 g změklého nesoleného másla
- 125 g moučkového cukru
- 2 lžičky mletého kardamomu
- 1 vaječný žloutek
- Špetku soli
Na dohotovení:
- 4 lžíce mletých pistácií
- 2 lžičky raw cukru
Postup:
- Pistácie s moukou vložíme do kuchyňského robota a mixujeme, dokud nebudou pistácie dostatečně rozemleté, ale zase ne tolik, aby z nich vznikla pasta.
- Vzniklou směs přesypeme do misky a nádobu robota otřeme.
- Vrátíme ji zpět na základnu a dáme do ní máslo s moučkovým cukrem. Šleháme tak dlouho, až bude máslo napěněné a vybledlé.
- Přisypeme kardamom, přihodíme vaječný žloutek a zamícháme.
- Nakonec přidáme směs mouky s pistáciemi, špetku soli a rozšleháme do hladkého těsta.
- Vytvarujeme do kuličky a zabalíme do potravinové fólie. Uložíme na 1 hodinu do lednice.
- Poté předehřejeme troubu na 160 stupňů a připravíme si dva plechy, na které dáme pečicí papír.
- Těsto vložíme mezi dva listy pečicího papíru a vyválíme na placku o tloušťce 0,7 cm.
- Vezmeme vykrajovátko o průměru 5 cm a vykrájíme 24 koleček. Podle potřeby ještě sesbíráme zbytky těsta a znovu stejným způsobem vyválíme.
- Pistáciové cukroví naskládáme na plech. Smícháme mleté pistácie s raw cukrem a rozprášíme na sušenky.
- Vložíme do trouby a pečeme 20 minut dozlatova. Před podáváním necháme vychladnout.